Пет тренировки за укрепване на мозъка

Каране на колело е добър начин да стимулираме мозъчната си дейност

06.05.2024 | 06:45 Редактор: Деси Николова
Пет тренировки за укрепване на мозъка

Не е изненада, че упражненията поддържат мозъка здрав. Тренировките не само предлагат някои невероятни, незабавни предимства, като повишаване на настроението, прочистване на мислите и осигуряване на високо ниво на енергия, но също така са причина за получаването на някои забележителни неща в мозъка, които помагат за дългосрочно когнитивно здраве и функциониране.

1. Танци

Ако някога сте се замисляли дали е добре да посетите клас по зумба или салса, направете го. Танците са не само забавни, освобождаващи и физически натоварващи, но също така са чудесни за вашия мозък. Множество проучвания показват, че тази физическа активност може да помогне за намаляване на риска от деменция. 

2. Каране на колело

Карането на велосипед на открито показва когнитивни ползи за хората на и над 50 години. Проучванията показват, че колоезденето, комбинирано с интервални тренировки на закрито, има положително въздействие върху пациенти с паркинсон. Причината, според лекарите, е, че упражненията са невропротективни и намаляват количеството на възпаление в мозъка. Промените в болестта на Алцхаймер очевидно се влошават от възпаление.

3. Интервални тренировки

Интервалните тренировки, при които редувате две дейности или две нива на интензивност, показват увеличение на BDNF – ключов протеин за функционирането на невроните – който помага при ученето и запомнянето. Въпреки това, намирането на баланса между добра тренировка без излишно напрежение и изтощаване на тялото, е от ключово значение.

4. Бързо ходене

Ходенето има множество фантастични ползи за здравето, но бързото ходене прави още повече чудеса за мозъка. Скорошно проучване показва, че правенето на повече от 4000 стъпки на ден има положителен ефект върху паметта при по-възрастни хора. Ходенето също така е лесно, безплатно, може да се прави с приятели или самостоятелно и е чудесна причина да излезете на въздух.

5. Тай чи

Съчетавайки баланс и контрол, дишане и координация на тялото и разнообразие от движения, тай чи е друга ценна форма на упражнение за мозъка. Проучванията показват, че тази древна медитативна практика може да насърчи когнитивния растеж и паметта, както и регулирането на настроението и намаляването на стреса. 

Четете повече в tialoto.bg

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: Pexels