Диета с бавни въглехидрати - ето как да загубите 4-9 кг за месец

Режимът се фокусира върху основния прием на вода

05.05.2024 | 15:44 Редактор: Деси Николова
Диета с бавни въглехидрати - ето как да загубите 4-9 кг за месец

Диетата с бавни въглехидрати включва прием на пет основни групи храни (животински протеини, зеленчуци, бобови растения, мазнини и подправки) на четири хранения на ден в продължение на шест дни от седмицата и фокусиране върху въглехидратите, които отнемат повече време за храносмилане. Получавате един "свободен ден" на седмица, в който можете да ядете каквото искате.

Идеята е да следвате режим с много ниско съдържание на въглехидрати при предпоставката, че това ще увеличи способността на тялото ви да разгражда мазнините за енергия и ще намали общите ви запаси от мазнини и на свой ред ще намали телесното ви тегло. Като следвате диетата с бавни въглехидрати, може да успеете да загубите 4-9 килограма за един месец с ниска физическа активност. Можете също така да приемате различни добавки, като калций и магнезий, докато изпълнявате диетата, но те не са задължителни.

1. Избягвайте "белите" нишестени въглехидрати

Ако сте на тази диета, за да отслабнете, тогава трябва да избягвате всички преработени въглехидрати (хляб, тестени изделия, зърнени храни, печива и т. н.) в продължение на шест дни в седмицата. Ако сте на диета за увеличаване на мускулите и силата си, тогава ви е позволено да ядете тези храни в рамките на 30 минути след приключване на силовата тренировка.

2. Стремете се да ядете едни и същи ястия и храни последователно

Диетата с бавни въглехидрати ви насърчава да приготвяте отново същите ястия от одобрените пет групи храни. Все пак е важно да запомните, че приемът на разнообразни храни подобрява здравето ви и ви помага да контролирате теглото си. Така че, макар диетата да препоръчва да се фокусирате върху едни и същи храни, не се чувствайте задължени да го правите.

3. Прием на нискокалорични напитки

Диетата с бавни въглехидрати се фокусира върху основния прием на вода и други неподсладени напитки като чай или кафе. Не се препоръчва консумацията на алкохол, сок, смутита, газирани напитки или всякакви други калорични опции. Ако все пак не можете без сладко, опитайте нискокалоричен коктейл или здравословно смути, което ще задоволи желанието ви и ще ви подкрепи в здравословните цели.

4. Не яжте плодове

Тази диета забранява приема на всички плодове с обяснението, че те съдържат твърде много захар. Въпреки това си струва да се отбележи, че много експерти все още препоръчват да включвате плодове в менюто си, дори когато се опитвате да отслабнете.

5. Вземете си почивен ден

Въз основа на указанията за диета с бавни въглехидрати, можете да ядете и пиете всичко, което пожелаете, в един ден от седмицата по ваш избор. Може да сте чували, че това се нарича "чийт дей", но тук се нарича "ден за почивка". Наслаждавайте се на вкусни храни и следете как се чувства тялото ви. Може да откриете, че новата ви рутина е променила начина, по който гледате на здравословните, засищащи ястия.

Четете повече в tialoto.bg

Снимка: Pixabay