Преяждане по време на най-светлите празници - как да се справим?

Разходете се или направете леки упражнения

04.05.2024 | 11:19 Редактор: Искра Ангелова
Преяждане по време на най-светлите празници - как да се справим?

По време на празниците по традиция трапезите ни са отрупани с храна. Но дори да сме с най-добрите и мотивирани намерения да останем верни на своя хранителен режим, няма как да не се изкушим от козунаците, красивите курабии и всяко друго изкушение, което ще бъде сложено на великденската трапеза.

В навечерието на един от най-светлите християнски празници, започваме да си правим планове какво ще хапнем, колко ще се поглезим преди отново да започнем с ежедневните си ограничения и тренировки. Това обаче крие известни рискове, особено ако досега сте били на хранителен режим, който е изключвал част от тези изкушения. Преяждането звучи като нещо, което лесно може да се предотврати, но истината е, че всъщност не е толкова просто. Организмът ви се насища много бързо, но мозъкът ви има доста обиколки за наваксване, което ви кара да ядете още и още, докато не се почувствате зле.

Имайки предвид всичко това, ние идваме на помощ, за да ви дадем съвети как да се почувствате по-добре след празничното преяждане. Ако пък искате да го предотвратите, имаме план и за това.

Как да се чувствате по-добре след обилно хранене:

1. Разходете се или направете леки упражнения

След обилно хранене може да бъде изкушаващо да си легнете за една сладка дрямка. Въпреки това, дори малко движение преди сън може да има голямо въздействие. Ходенето или друга лека до умерена физическа активност насърчава храносмилането, понижава кръвната захар и намалява газовете и подуването след хранене. Разходката в квартала или бърза тренировка може да бъде забавен начин да завършите обяда си. Другото предимство на разходката след хранене е, че стоенето в изправено положение може да намали лошото храносмилане и рефлукса.

2. Останете хидратирани

Съдовете са измити. Козунаците са изядени. И имате ужасни болки в стомаха от яденето на твърде много яйца с агнешко месо. Въпреки че може да имате чувство, че не искате да сложите повече нищо в устата си, поддържането на хидратация всъщност може да ви помогне да се почувствате по-добре. Пиенето на вода след обилно хранене може да ви осигури необходимото количество течност, което ще помогне за храносмилането и ще предотврати запек. Освен това билковите чайове като мента и джинджифил могат да успокоят разстроен стомах и да помогнат при лошо храносмилане.

3. Бъдете нежни със себе си

След като сте яли твърде много, може лесно да започнете да се обвинявате. Ако вашият вътрешен монолог включва фрази като "Защо ядох толкова много?" и "Наистина нямах нужда от допълнителното парче козунак", това може да ви помогне да помислите какво може да ви е накарало да преядете.

Въпреки че е лесно да обвиним изкушаващите порции за нашето преяждане, всъщност причината може да е съвсем друга. Били ли сте стресирани? Били ли сте разсеяни по време на хранене? Били ли сте много гладни преди това?

Може лесно да преядете, след като сте изложени на толкова много вкуснотии и рядко ставате от масата по време на празници. Добавете малко стрес от събирането с роднини и имате перфектната рецепта за преяждане. Ако все пак сте хапнали веднъж малко повече от обикновено, това няма да ви навреди. Случва се на всеки и не бива да се обвинявате.

Въпреки това, ако преяждате често и за дълъг период от време, може да си причините наддаване на тегло, което да наруши хормоналните сигнали, които тялото използва, за да определи дали е гладно или сито. Ако установите, че преяждате твърде често, може да е време да поговорите с диетолог или терапевт.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: Pixabay