Гневът повишава кръвното налягане и риска от сърдечно-съдови болести

Избликът на ярост води до увеличение на нивата на адреналин и норадреналин

03.05.2024 | 19:48 Редактор: Деси Николова
Гневът повишава кръвното налягане и риска от сърдечно-съдови болести

Гневът е емоция, която се свързва с повишен стрес и разочарование. На физиологично ниво избликът на гняв води до увеличение на нивата на хормоните като адреналин и норадреналин, увеличаване на телесната температура и кръвното налягане. Според учените от Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ, въздействието на тази емоция върху сърдечно-съдовата система включва и временно увреждане на кръвоносните съдове.

В научен труд, представен в сп. Journal of the American Heart Association се описва увредена способност за разширяване на кръвоносните съдове. Засегнати са клетките в ендотела. Макар и краткотраен – едва 40 минути – ефектът върху кръвоносните съдове повишава риска от сърдечно-съдови болести и инсулт.

Авторите на изследването споделят идеята, че влошаването на психичното здраве действа като рисков фактор за сърдечно-съдово здраве. Повишените нива на стрес биха могли да възникват и от различни емоции като тъга. Синдромът Такоцубо, или синдромът на разбитото сърце, възниква след екстремен емоционален или физически стрес и се изразява с директно увреждане на лявата камера в сърцето, трудно за разграничаване от миокарден инфаркт.

Четете повече по темата в puls.bg

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: Pexels