Рецепта за дроб сарма в було с ориз и зелен лук

Ястието завършва със заливка

02.05.2024 | 15:06 Редактор: Толя Стоянова
Рецепта за дроб сарма в було с ориз и зелен лук

Продукти за 4-6 порции:

  • 1 кг агнешки дреболии заедно с булото
  • 100 г стопено масло
  • 1 връзка зелен лук
  • 100 г ориз
  • 2 яйца
  • 200 г кисело мляко
  • 1 с. л. брашно
  • черен пипер
  • магданоз
  • джоджен
  • сол

Приготвяне:

Дреболии се варят в подсолена вода за около 10 мин., след което се нарязват на малки парченца. В част от мазнината се запържва нарязаният на ситно лук. Прибавят се последователно нарязаните дреболии и оризът и също се запържват леко. Заливат се с малко бульон от дреболиите и се оставят да врят 10 мин. Подправят се на вкус със сол, черен пипер, магданоз и джоджен и се отстраняват от котлона, за да може оризът да поеме водата и да набъбне. 

Предварително измитото и накиснато в студена вода було се нарязва на парченца. Във всяко парче се поставя малко от приготвената смес. Плънката се завива с краищата на булото и се оформя като сарма, която се нарежда в тавичка. Така приготвените сарми се заливат с малко бульон и мазнина и се пекат. Към края на печенето се заливат с разбитите яйца, брашно и кисело мляко и се допичат до зачервяване. Поднасят се топли.

Четете повече в az-jenata.bg.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: Pexels