Важни стъпки за здрави и красиви великденски яйца

Можете да създадете интересни шарки и с предмети от бита

02.05.2024 | 09:34 Редактор: Вяра Димова
Важни стъпки за здрави и красиви великденски яйца

Красиво боядисаните великденски яйца са изненадващо лесен проект "Направи си сам" и такъв, който наистина може да предизвика и да събуди вашата креативност. Още по-добрата новина е, че не е нужно да разчитате на купени от магазина комплекти, за да получите цветно съвършенство за Великден

Съображения преди началото

Важна предпоставка за боядисването на великденските яйца е твърдото им сваряване. Ако сте от хората, които правят това само веднъж годишно и се нуждаете от освежаване на паметта, ще е необходимо да следвате няколко лесни стъпки.

Първо напълнете подходяща тенджера на 2/3 с вода. Покрийте я с капак и оставете водата да заври. След като водата заври, внимателно поставете яйцата, като може да сложите няколко, но гледайте да не ги пукате. Може да си помогнете с лъжица, шпатула или каквото намерите за добре, но отново трябва да внимавате и да пускате яйцето много бавно. След като яйцата са във водата, си нагласете таймер за 10 минути. Намалете топлината, така че водата да не ври, а да къкри.

Докато яйцата се сваряват, налейте вода в голяма купа, в която да поставите и лед. Когато времето зададено с таймер изтече, изключете котлона. Използвайте помощни средства, за да извадите яйцата и веднага ги поставете в ледената вода. Оставете ги да изстинат, докато са подходящи за хващане, и сте готови за боядисването.

Какво ще ви е необходимо за боядисването?

Твърдо сварени яйца (охладени); плат, хартиени кърпи или вестници; една купа или чаша, достатъчно дълбока, за да потопите яйцето (на цвят); 120 мл вряла вода (на цвят); 1 ч. л. бял оцет (на цвят); 1 бутилка течен хранителен оцветител (около 20 капки на цвят); ластици, водоустойчива лента, пастели или восък (по избор); iтикер, декорации, златни листа (по избор).

Инструкции

Стъпка 1: Оставете яйцето да изстине

Оставете свареното яйце да изстине достатъчно, за да не се изгорите, докато го държите.

Стъпка 2: Осигурете си чиста работна среда

Покрийте масата, плота или пода с няколко листа хартия, вестник, кърпа или стара покривка, за да не цапате излишно.

Стъпка 3: Подгответе съдовете

Уверете се, че имате достатъчно купи/чаши, за да поставите всеки един цвят в различна. Напълнете ги с достатъчно топла вода, за да може напълно да покрие яйцето и добавете по 1 чаена лъжичка оцет.

Стъпка 4: Добавете боята

За всеки цвят, който възнамерявате да ползвате, добавете около 20 капки във водата. Колкото повече, толкова по-тъмен ще бъде цветът на яйцето. Може да смесвате и комбинирате багрила.

Стъпка 5: Създайте уникални дизайни

За да създадете уникални шарки върху яйцата, използвайте ластици, восък, пастели или водоустойчива лента, за да маркирате ивици или шарки там, където не искате боята да попадне.

Стъпка 6: Боядисване

Поставете яйцето върху решетъчна или обикновена лъжица и го потопете, като обръщате от време на време, така че двете страни да са еднакво боядисани. Дръжте в течността около 5 минути. Колкото по-дълго оставите яйцето в боята, толкова по-ярък ще е цветът. 

Стъпка 7: Изсъхване

Внимателно отстранете яйцето от боята с лъжица и го оставете да изсъхне или в оригиналната картонена кутия, или, ако искате да намалите следите от пръсти, можете да забиете три клечки за зъби в картон и да поставите яйцето внимателно отгоре, за да изсъхне. 

Четете повече в tialoto.bg.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)