Как да изчислим колко калории горим по време на сън?

Метаболитната скорост е основен фактор

02.05.2024 | 22:41 Редактор: Толя Стоянова
Как да изчислим колко калории горим по време на сън?

Сънят е активен период за мозъка, въпреки че изисква много по-малко енергия от повечето дейности през деня. Точният брой изгорени калории при сън зависи от сложно взаимодействие между сън, диета, упражнения и други променливи. Приблизително човек изгаря около 50 калории на час, докато спи, в зависимост от личната си основна метаболитна скорост.

Базалната скорост на метаболизма се отнася до енергията, необходима за основни функции като дишане, кръвообращение, регулиране на температурата, клетъчен растеж и възстановяване. При повечето хора основната скорост на метаболизма е приблизително 80%.

Изчисляването на точната базална скорост на метаболизма изисква използването на калориметър. Калориметърът измерва количеството енергия, която се консумира, като анализира кислорода и въглеродния диоксид, които се вдишват и изхвърлят от тялото. Човек може обаче да получи груба представа за базалната скорост на метаболизма си, като използва едно от няколкото уравнения. Едно от най-често срещаните е уравнението на Харис-Бенедикт, което се основава на тегло, височина, възраст и пол:

Мъже: BMR = 66,5 + (13,8 x тегло в кг) + (5 x височина в cm) – (6,8 x възраст в години)

Жени: BMR = 655 + (9,6 x тегло в кг) + (1,8 x височина в cm) – (4,7 x възраст в години)

Резултатът дава основната скорост на метаболизма, докато човек е буден за период от 24 часа. За да се изчисли приблизително колко калории се изгарят за час сън, се разделя числото на 24, за да се получи почасовата ставка, след което се умножава по 0,85, за да се отчете по-ниската скорост на метаболизма по време на сън.

Четете повече в puls.bg.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: Pixabay