Лимонът е важен за здравето ни - от имунитета до кожата

Сокът осигурява над 1/3 от препоръчителното дневно количество витамин С

01.05.2024 | 09:44 Редактор: Искра Ангелова
Лимонът е важен за здравето ни - от имунитета до кожата

Лимоните имат безброй ползи за здравето ни. А редовната консумация на вода с прясно изстискан лимон е един от най-популярните здравословни навици.

Със своя отчетлив кисел вкус, те също са достатъчно адаптивни както към сладки, така и към солени рецепти. Както и да искате да се наслаждавате на този плод, яжте от него възможно най-много, тъй като той съдържа множество ползи за здравето на тялото.

Кои са топ ползите от лимона?

Лимоните са много повече от обикновена гарнитура. Всъщност яркожълтите кълба имат ползи за здравето, които могат да повлияят положително на много зони. Ето няколко отличителни черти на плода.

Лимоните са с високо съдържание на витамин С

Както и други цитрусови плодове, като портокали и грейпфрути, лимоните са богат източник на растителни съединения с антиоксидантни свойства, като витамин С и флавоноиди. Сокът от един лимон осигурява над 1/3 от препоръчителното дневно количество витамин С. Известно е, че този витамин се свързва с поддържането на здрава имунна функция, но всъщност прави много повече от това да отблъсква обикновената настинка. Според учените, витамин С може да намали риска от хронични заболявания като диабет, да лекува ранени тъкани и да поддържа здравето на сърцето чрез предотвратяване на атеросклероза.

Лимоните са полезни за колагена в кожата

Витамин С в лимоните е ключов компонент за производството на колаген в тялото. Колагенът е вид протеин, който придава на кожата нейната структура и еластичност. Кожата естествено създава и съдържа колаген, но производството му намалява с възрастта. Така че, приемът на повече витамин С може да ви осигури по-младолик вид.

Лимоните увеличават усвояването на желязо

Учените изчисляват, че можем да усвоим между 25 и 30% хем желязо от животински протеин като месо, но 1 до 10% нехем желязо от растителни източници. Съчетаването на богати на витамин С храни, като лимони, с растителни източници на желязо може да помогне за подобряването на усвояването на минерала. Според едно проучване, комбинирането на витамин С и желязо може дори да помогне за предотвратяване на желязодефицитна анемия при млади дами.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: Pixabay