Водещата на "Новините ON AIR" Кристина Цветкова - страстен фотограф, журналист и приключенец

Красивата журналистка даде специално интервю за майския брой на сп. "Жената днес"

21.05.2024 | 14:40
Водещата на

"Журналистиката е необятна сфера, а да станеш журналист не е въпрос на диплома или на определени умения. Пътят към успеха в професията е плод на много учене, работа, гъвкавост, упоритост и не на последно място – талант. Талант да разказваш истории, нюх да търсиш истината и воля да я кажеш. Днес ще ви представим една дама, чиято детска мечта е била да стане журналист, а днес води новините на една от големите национални телевизии у нас – Bulgaria ON AIR"  - така започва материалът на списание "Жената днес", посветен на водещата на Новините ON AIR Кристина Цветкова.

Тя започва своя професионален път като фоторепортер, а фотоапаратът за нея е като продължение на ръката й и един от най-автентичните начини да разкажеш история. Но в същото време самата Кристина намира много прилики между начина, по който разказваш история, използвайки думи, и чрез снимки – което е и запазената марка на един добър журналист. След това се потопява и в света на радиото като водещ на сутрешен блок, където в продължение на над 15 години сме свикнали да чуваме именно нейния глас, докато пътуваме в колата за работа. Днес освен водещ и международен редактор в екипа на Новините ON AIR на Bulgaria ON AIR хобито на Кристина е концертната фотография и тя може да се похвали с грабващи кадри на световни звезди като Мадона, Ерос Рамацоти и много други.

Вижте и част от интервюто на красивата водеща за майския брой на списание "Жената днес":

Здравей, Кристина! Как започна пътя ти в журналистиката? Има ли някой, който те е вдъхновил да поемеш в тази посока?

Пътят ми в журналистиката вероятно започва още в прогимназиалните ми години, откогато вярвам, че ще бъда журналист. Вероятно звучи като клише, но това беше детската ми мечта. Снимам от тийнейджър, тъй като завърших Националната гимназия за полиграфия и фотография - специалност „Фотография“. Тогава, ходейки по протестите и барикадите през 1997 година, се запалих по репортажната фотография. Имах възможности и за друг избор, но журналистиката и фотографията винаги са били най-интересни за мен.

Не съм се колебала, записвайки се да уча във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ. Така пътят ми първо ме отведе във вестник „24 часа“ като фотожурналист, а след това и в Радио FM+, където започнах работа като новинар в сутрешния блок Kofein!, което по това време водеха Тони Георгиев и Сашо Владев. Аз бях нежното и по-сериозно новинарско присъствие в екипа. Сега е привилегия да съм част от новинарския екип на Bulgaria ON AIR.

Като вдъхновение няма да забравя най-ярката телевизионна водеща на новини, с която съм израснала на екрана - Радина Червенова. Тя съчетаваше класа, интелигентно излъчване и красота, за които смятам, че и към днешна дата могат да бъдат за пример.

Кое е най-важното правило, което следваш в професията си като журналист?

Да си честен, да си актуален и да поднасяш проверена информация, уповавайки се на чисти факти, без излишен шум – каквото е и мотото на Новините ON AIR. Оказа се, че да информирам хората за важни събития по света и у нас е нещо, което правя и със сърце и се старая да съм усмихната отвътре.

Започваш кариерата си като фоторепортер – какви са приликите и разликите при разказването на истории със снимки и с думи?

Разказвайки историите чрез снимки, боравиш само с визуалните изразни средства. Така информацията, която вече имаш като бекграунд, трябва да предадеш максимално добре в разказ, който всъщност прилича много на този, който правиш с думите. От водещото в историята, през конкретния детайл и общата картина – работата на фоторепортера е да обрисува събитието максимално ясно, коректно, но и атрактивно за зрителя.

Повече за Кристина, нейните хобита и следващата дестинация, която няма търпение да посети - прочетете в майския брой на списание "Жената днес", както и на jenatadnes.bg