Как да стопим корема без медикаменти

02.05.2024 | 09:00 Редактор: Вяра Димова
Как да стопим корема без медикаменти

Отслабването в корема обикновено изисква комбинация от правилна храна, регулярно физическо упражнение и здравословни животни навици. За огромно съжаление на всички в борбата за по-добра фигура, това е едно от най-трудните места за отслабване поради тенденцията му да задържа мазнини. Коремът също така може да бъде засегнат от различни фактори като генетика, ниво на стрес, хранене и физическа активност.

Не забравяйте, че отслабването в корема изисква време и търпение. Важно е да бъдете последователни с програмата си за отслабване и да поддържате здравословния начин на живот за по-дълъг период от време.

Поддържането на изчистена средна част на тялото не само ви кара да изглеждате добре - то може да ви помогне да живеете по-дълго. По-голямата талия е свързана с по-висок риск от сърдечни заболявания, диабет и дори рак. Свалянето на килограми, особено на мазнини в областта на корема, подобрява функционирането на кръвоносните съдове, а също така подобрява качеството на съня. 

Ето няколко съвета, които могат да помогнат за отслабване 

     1.  Правилно хранене: Включвайте в диетата си здравословни храни, богати на фибри, като плодове, зеленчуци, целулоза, пълнозърнести храни и магазини, и ограничете консумацията на преработени храни, захари и излишни въглехидрати. Невъзможно е да се насочите конкретно към коремните мазнини, когато сте на диета. Но цялостното отслабване ще ви помогне да намалите талията си; още по-важно е, че то ще помогне за намаляване на опасния слой висцерални мазнини - вид мазнини в коремната кухина, които не се виждат, но които увеличават рисковете за здравето. 

Като цяло нисковъглехидратният начин на хранене измества приема на проблемни храни - такива с високо съдържание на въглехидрати и захар и без много фибри, като хляб, багети и газирани напитки - и ги насочва към храни с високо съдържание на фибри или протеини, като зеленчуци, боб и здравословно месо.

     2.  Контролиране на порциите: Следете големината на порциите си и се стремете към умереност. Консумирайте по-малки порции и се съсредоточете върху качеството на храната. Съставките в пакетираните стоки и закуските често съдържат много трансмазнини, добавена захар и сол или натрий - три неща, които затрудняват отслабването. 

Съсредоточете се повече върху начина, по който дрехите ви стоят, отколкото върху кантара. С натрупването на мускулна маса и загубата на мазнини показанията на кантара в банята може да не се променят много, но панталоните ви ще са по-свободни. Това е по-добър показател за напредък.

     3.   Физическа активност: Редовното упражнение е ключово за отслабване в корема. Включете в програмата си кардио тренировки като бягане, плуване, кардио фитнес или кардио тренировка. Също така включете силови упражнения, които ще помогнат да изградите мускулна маса, като например пилатес, йога и упражнения с тежести. Физическата активност спомага за изгарянето на коремните мазнини. Изглежда, че упражненията се справят с коремните мазнини, защото намаляват циркулиращите нива на инсулин, които иначе биха сигнализирали на тялото да задържи мазнините, и карат черния дроб да използва мастните киселини, особено тези, които са в близост до висцералните мастни депа.

Количеството упражнения, от които се нуждаете за отслабване, зависи от целите ви. За повечето хора това може да означава 30 до 60 минути умерени до интензивни упражнения почти всеки ден.

     4.  Минимизиране на стреса: Високите нива на стрес могат да допринесат за натрупването на мазнини в корема. Опитайте се да намалите стреса си чрез методи като йога, медитация, дълбоко дишане или просто време за отпускане. Срещайте се с приятели, които се грижат за здравето си.

Изследванията показват, че сте по-склонни да се храните по-добре и да спортувате повече, ако вашите приятели и семейство правят същото.

     5.  Достатъчно сън: Недостатъчният сън може да влоши метаболизма и да насърчи увеличаването на мазнините в корема. Опитайте се да спите поне 7-8 часа всяка нощ, за да поддържате здравословен метаболизъм.

Източник на изображението : Freepik