"Изработихме нещата заедно": Стотици се включиха в базара на МОН

Те представиха ръчно изработени декорации, подаръци и сладкиши

29.04.2024 | 18:56 Редактор: Беатрис Младжова

В навечерието на Великден ученици от цялата страна събират средства за своите училища. Преди обед Министерството на образованието организира базар с ръчно изработени изделия от децата.

Над 500 деца, родители и учители от шест области в страната се включиха в Благотворителния великденски базар, организиран от МОН. Децата в училищна и предучилищна възраст представиха ръчно изработени декорации, подаръци и домашни сладкиши. А каузата дава възможност на всяко учебно заведение да вложи събраните средства в инициатива по избор.

"Изработваме нещата заедно. По този начин сработваме колектива и помагаме за комуникацията между учениците", каза ученикът от ПГ "Мария Кюри" в Перник Далия Стоянова.

Децата са имали около седмица, за да подготвят своите изненади.

"Това, че на този благотворителен Великденски базар участват над 60 институции, е показателно за силата на творчеството, за силата на правенето, за силата на това, че нашите български деца са наистина търсещи и творчески личности", допълни министърът на образованието Галин Цоков.

В професионалната гимназия по икономика в Смолян има няколко творчески клубове. Така учебното заведение е избрало да привлече децата към занимания различни от игра с телефон. 

"Това е изключителен метод, в който децата влагат своите знания на практика и така те много лесно могат да мултиплицират този ефект в други свои изделия или проекти", коментира учителят от ПГИ "Карл Маркс" в Смолян Емилия Алдумирова.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.