Храни, съдържащи най-голямо количество хром

Той има множество ползи за здравето

29.04.2024 | 22:44 Редактор: Беатрис Младжова
Храни, съдържащи най-голямо количество хром

В хрома се крият много ползи за нашето здраве. Сред най-важните от тях е контролът на кръвната захар и потискането на апетита за сладко. Това прави хромът един от най-добрите помощници в превенцията и управлението на диабета. Минералът има положително въздействие върху подобряване на чувствителността на клетките към инсулина, което подобрява състоянието при инсулинова резистентност. Като бонус към това контролът на теглото също става по-лесен. Това са най-богатите източници на хром.

Пуешко месо 

То е бедно на мазнини и същевременно много богато на хром. Редовната консумация на пуешко помага за контрол на кръвната захар, за отслабване, за подобряване на костната плътност, за увеличаване на мускулната маса при трениращи хора.

Броколи 

Броколите са много богати на хром. В тях се съдържат още завидни количества витамин К, важен за костната плътност и кръвосъсирването. Източник са на желязо, фибри, витамини от група В, витамин А. Цялата тази палитра ги прави много здравословен избор за всяко хранене. Освен всичко това са и бедни на калории, което е важно за фигурата.

Пълнозърнести храни 

Всички пълнозърнести храни са богати на хром. В тях се съдържат още витамините В, К, С, Е и минералите магнезий, желязо, цинк. Пълнозърнестите храни са един от най-добрите източници на фибри и растителни протеини.

Черен дроб 

Черният дроб се слави с богатството си на желязо и ползите си в борбата с анемията. Но той е също толкова богат и на хром. Източник е на витамин В12, който е един от най-трудно усвоимите и често страдаме от лека форма на недостиг, без да знаем.

Зелен фасул 

Той е най-богатият на хром сред бобовите. Всички те съдържат хром, но зеленият фасул е първенец по съдържанието на ценния минерал. Зеленият боб е богат източник още на витамини В, К, С и Е. Съдържа предимно сложни въглехидрати и фибри, които допълнително предпазват от резки скокове в кръвната захар.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay