Пет мита за свалянето на килограми

Не бива да спирате при първото затруднение

25.04.2024 | 21:58 Редактор: Деси Николова
Пет мита за свалянето на килограми

Началото на диетичен режим никога не е безпроблемно. Независимо от това дали стартирате, за да подобрите формата си след празниците, да придобиете визията на любима холивудска звезда или поради здравословни причини, промяната в храненето и спазването на определени правила и норми изискват сериозно усилие. Необходими са ви постоянство, воля и мотивация, които обаче лесно могат да изчезнат пред първото препятствие или затруднение. Съществуват обаче няколко митове, които могат да ни попречат при борбата с килограмите.

Мит №1: Намаляването на калориите подобрява състава на тялото

Докато целта често е да изглеждате по-добре и да се чувствате по-уверени, яденето на по-малко обикновено не е начинът да постигнете целта си. Промените в състава на тялото се улесняват от натрупването на мускули с едновременна загуба на мазнини, а не само със загуба на мазнини. За да натрупваме мускули, трябва да храним тялото, за да поддържаме растежа им. За да промените състава на тялото, помислете как изглежда настоящата ви диета и я преструктурирайте около повече протеини и по-малко преработени храни, а не по-малко калории.

Мит №2: Диетите и упражненията са универсални

TikTok може да е страхотен източник на рецепти и трикове за почистване на дома, но само защото един инфлуенсър хвали определена диета или фитнес рутина, това не означава, че те ще паснат и на вашия начин на живот. Всеки от нас има напълно различни метаболитни нужди, ежедневие и нива на активност, така че няма такова нещо като универсални диети или тренировки. Докато някои тела реагират добре на диети с високо съдържание на мазнини като кето, други съобщават, че се чувстват зле от този план. Някои хора избират да си приготвят храната и да следят усърдно своите макроси, но това изисква много време и работа за други.

Мит №3: Промените в теглото не са нормални

Разбира се, драстичните промени в теглото могат да бъдат предизвикани от сериозни причини, но колебанията от 2-4 килограма на месец не само са нормални, но и здравословни. Тъй като телата ни изпитват постоянни хормонални промени поради нашите цикли, кантарът винаги ще варира. Задържане на вода, подуване на корема и запек, нашите тела и теглото ни винаги ще се понижават и ще се качват. Колебанията в килограмите не са отражение на телесния състав.

Четете повече в tialoto.bg

Снимка: Pexels