Пет причини за честото будене през нощта

35% от хората изпитват смущения в съня си

25.04.2024 | 15:38 Редактор: Деси Николова
Пет причини за честото будене през нощта

Проучване показва, че 35% от хората изпитват смущения в съня си и се будят през нощта поне три пъти седмично. Често причините са хъркането на партньора им, внезапна яркост, промени в температурата или шум. Повече хора обаче успяват бързо да се върнат към съня си след такива прекъсвания.

В други случаи човек може да продължава да се буди всяка нощ и да се бори със заспиването по-често от обикновено, което потенциално може да означава по-сериозен проблем. Всъщност има доста фактори - не непременно медицински - които могат да повлияят на качеството на съня ни. Някои от причините, поради които човек се буди нощем, са: 

Нощните събуждания са често срещан симптом на нарушения на съня. Например хората с безсъние често се събуждат няколко пъти през нощта и им е трудно да заспят отново. В допълнение, обструктивната сънна апнея причинява блокиране на дихателните пътища, което в крайна сметка прекъсва съня. Кошмарите са друга причина за неспокойна нощ, което затруднява незабавното заспиване поради повишените нива на стрес.

Някои хора може да се събудят през нощта поради основни здравословни проблеми. Един пример е нощното високо кръвно налягане, което причинява симптоми като често ходене до банята, хъркане, затруднено дишане и нарушен сън. Други състояния като киселинен рефлукс, астма и деменция също са свързани с честите събуждания през нощта.

Хормоналните промени, като тези, настъпващи по време на бременност, перименопауза и менопауза, могат да направят жените по-податливи на събуждане през нощта. Проблемите със съня са често срещани сред бременните жени, особено през третия триместър, като около 98% изпитват събуждане през нощта. В менопаузата спадът в производството на естроген и прогестерон води до симптоми като горещи вълни, нощно изпотяване и безсъние.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pexels