Някои упражнения, с които ще изгорим най-много калории

Добре е да ги съчетаем с промени в храненето

24.04.2024 | 09:18 Редактор: Вяра Димова
Някои упражнения, с които ще изгорим най-много калории

Упражненията и тренировките, ежедневното добавяне на повече движение са много важен фактор, който стимулира изгарянето на повече калории и мазнини, като съдейства за по-бързото постигане на желаните резултати.

И докато диетата е основният механизъм за контрол на приема на калории, тренировките и упражненията пък са механизмът за разхода на енергия. С помощта на кои упражнения можете да изгаряте повече калории и мазнини?

Вдигане на тежести 

Упражненията с добавена тежест ускоряват метаболизма, стимулират мускулния растеж, разхода на енергия. Усилията, които полагате, да преодолеете допълнителните тежести, помагат да ускорите разграждането на мазнините и да изразходите повече калории.

Кардио 

Кардиото е незаменима част от всяка тренировъчна програма. Ускоряването на пулса забързва разграждането на мазнините, поддържането на сърдечния ритъм във високи стойности за известен период от време допринася значително за изразходването на повече калории и енергия. Тичане, скачане на въже, каране на колело или велоергометър, плуване, груповите и отборните спортове, включващи бързо темпо са все прекрасни примери за кардио тренировка, от която да се възползвате за отслабване и поддържане на форма.

Високоинтензивни интервални тренировки  

Високоинтензивните интервални тренировки са един от най-добрите методи за съвместяване едновременно на силови и кардиоупражнения. Тази прекрасна комбинация ускорява изключително много изгарянето на мазнини и калории. За изпълнението на така наречените HIIT тренировки се изисква по-кратък период от време, в които влагате повече физически усилия.

Интервалните тренировки представляват сесия от упражнения, изпълнявани за определен интервал от време с кратки почивки между тях. По този начин метаболизмът се стимулира и забързва заради редуването на интервали на интензивна работа на мускулите с интервали на много кратка почивка, пише az-jenata.bg.

Кондиционни тренировки 

Кондиционните тренировки съчетават различни методики на движение и натоварване, като основно целта е да се тренира цялото тяло, а не различните мускулни групи. По този начин се изгарят повече калории и мазнини. Кондиционните тренировки са съвкупност от силови тренировки, упражнения с тежести или собствена тежест, мобилност.

Снимка: pixabay