Не всичко може да бъде складирано в мазето

Избягвайте да оставяте в него килими и неконсервирани храни 

23.04.2024 | 12:38 Редактор: Вяра Димова
Не всичко може да бъде складирано в мазето

Едно от наx-удобните места за складиране на вещи, които не използвате всеки ден, е мазето. Някои от тях обаче са неподходящи за съхранение там, защото влагата, студенината, условията за образуване на  мухъл могат сериозно да ги увредят и да ги направят негодни за употреба.

Какво никога не трябва да държите в мазето?

Килими 

Килимите, чергите, мокетите и другите подобни текстилни подови настилки не са подходящи за съхранение в мазето. Влагата в това помещение може да създаде сериозни условия за развитие на бактерии и акари в тях, които да направят килимите ви опасни за здравето, дори да са били прибрани изпрани в мазето. Освен това, килимите губят качествата си, ако се държат в мазето. 

Електроника, електроуреди 

Електроуредите и електрониката не са подходящ кандидат за съхранение в мазето. Влагата може да ги увреди и да ги направи негодни за употреба. Възможно е дори да не могат да функционират след дълъг престой в мазето, защото влагата предизвиква увреждане на компонентите им.

Неконсервирани храни 

Консервите и бурканите са удобни за съхранение в мазето, но само при условие, че са добре затворени, в тях не е навлязъл въздух и помещението е сухо, проветриво и тъмно. Но много хора правят грешката да държат плодове, зеленчуци и други храни, смятани за по-дълготрайни. Сред най-често съхранявани в мазето са ябълките, картофите, лукът и други плодове и зеленчуци с дълга трайност след събиране на реколтата.

Те обаче могат лесно да се увредят, да покълнат, да омекнат и да изгубят годността си, ако се държат в мазето, където е влажно и има условия за развитие на гниещи процеси.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay