С напредването на възрастта мускулите отслабват - как да ги възстановим

Функцията на рибозомите се уврежда

23.04.2024 | 10:02 Редактор: Толя Стоянова
С напредването на възрастта мускулите отслабват - как да ги възстановим

Отслабването на мускулите се дължи на намалена генна активност, свързана с рибозомите на мускулни клетки, твърдят изследователи от института "Wellcome Sanger". Увредената функция на рибозомите в клетките води до неспособност за възстановяване на мускулните влакна.

В същите клетки, в които има намалена генна активност, има и повишени нива на възпалителната молекула CCL2 – цитокин, привличащ моноцити и Т-клетки. Възпалението в мускулните влакна засилва процесите на влошаване, свързани с възрастта.

Организмът използва механизъм за компенсиране на загубените мускулни влакна. При загуба на бързосвиващи се мускулни влакна, свързани с експлозивната сила, се наблюдават генетични промени при другия вид - бавносвиващи се мускулни влакна, с цел наподобяване на изгубените. Подсилва се и функцията на оставащите бързосвиващи се мускулни влакна.

За справяне със саркопенията се препоръчва редовната физическа активност, която засилва производството на хормони за възстановяване на мускулните влакна. Правилното хранене е друга стъпка, като е препоръчителен приемът на храни, богати на протеин.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels