Как да се справим с тревожността

Все повече хора изпитват леки или по-тежки форми на психични разстройства

18.04.2024 | 15:56 Редактор: Беатрис Младжова
Как да се справим с тревожността

Ако преди години терминът "anxiety" (от англ. "тревожност") беше нещо екзотично, към днешна дата това съвсем не е така. Все повече хора изпитват леки или по-тежки форми на психични разстройства и може би това се превръща в една модерна пандемия. Каквито и да са причините, може би едни от основните са забързаният начин на живот и стресът. Как да постъпите, когато изпитвате тревожност?

Разпознайте симптомите

Чувство на нервност, безпомощност, обреченост или страх – това са само малка част от симптомите, които показват, че може би страдате от тревожност. Към това можем да добавим и потене, треперене, повишен пулс, натрапчиви мисли и др.

Бъдете активни

Уверете се, че имате режим, който включва физическа активност поне няколко пъти седмично. Упражненията могат да бъдат много мощен инструмент за справянето със стреса и освен това, те могат чувствително да подобрят настроението ви и да ви помогнат да поддържате едно по-добро общо физическо състояние. Ако не знаете откъде да започнете, като за начало отделете поне 25-30 минути. След известно време можете да увеличите натоварването и продължителността му.

Превърнете съня в приоритет

В съвременния начин на живот на хубавия сън се гледа като на отживелица и все повече хора мислят, че могат да бъдат пълноценни и здрави, ако спят по 5-6 часа на нощ. Това обаче изобщо не е така. Ако искате да сте здрави не само физически, но и психически, постарайте се да си набавяте поне 7 часа сън на денонощие. Два часа преди часа за сън избягвайте употребата на електронни устройства.

Помислете кое провокира това състояние

Опитайте се да премислите повечето моменти, в които това състояние възниква и да намерите евентуалните причини за него. Ако установите някаква закономерност, консултирайте се с вашия лекуващ лекар и нека той да ви насочи към специалист, който би могъл да ви помогне с конкретни насоки.

Не губете време

Ако изчаквате да ви "мине" от само себе си, може би ще чакате дълго. За съжаление леките форми на психични разстройства могат бързо да прераснат в нещо по-голямо. Затова, ако усетите тревожност за по-продължителен период, консултирайте се с лекар. Не бива да оставяте това на глед невинно състояние да нарушава ритъма и качеството ви на живот.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay