Полезните свойства на цвеклото

Подходящо е при високо кръвно

16.04.2024 | 14:30 Редактор: Беатрис Младжова
Полезните свойства на цвеклото

Цвеклото е зеленчук със земен вкус и аромат, който се отличава с богат хранителен профил. Той е пълен с витамини, минерали и растителни съединения, които могат да имат положителен ефект върху здравето. От намаляване на кръвното налягане до подобрени спортни постижения цвеклото носи множество ползи за организма.

Изследвания показват, че консумацията на цвекло или сок от цвекло може да доведе до значително намаляване както на систолното, така и диастолното кръвно налягане. Ефектът изглежда по-силен при консумиране на сурово цвекло, отколкото варено. Също така, цвеклото е богат източник на фолат, което също може да допринесе за намаляване на кръвното налягане. Важно е да се отбележи, че тези ползи са временни и изискват редовна консумация за дългосрочни ползи за здравето на сърцето.

Цвеклото може да има положителен ефект върху спортните постижения, благодарение на високото съдържание на диетични нитрати. Нитратите могат да подобрят ефективността на митохондриите, които са отговорни за производството на енергия в клетките, като резултат от това може да се подобри издръжливостта на спортистите.

Цвеклото е богат източник на фибри. Те играят важна роля в подобряването на здравето на храносмилането, като подхранват полезните чревни бактерии и добавят обем към изпражненията. 

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay