Изпитани методи, чрез които косата ни ще расте по-бързо

Накъсването е враг номер едно, когато става дума за израстването ѝ

14.04.2024 | 16:44 Редактор: Деси Николова
Изпитани методи, чрез които косата ни ще расте по-бързо

Едва ли ще излъжем, ако кажем, че красивата коса е секси. Тя ви прави уверени, привлекателни и не на последно място – хубавата прическа може да повдигне самочувствието ви до небесата. Ето защо, в следващите редове ще ви споделим няколко изпитани метода, чрез които можете да накарате косата си да расте по-бързо.

Масажирайте скалпа си с масло от розмарин 

Въпреки че трябват много повече изследвания, за да се докаже, че може да помогне за растежа на косата, за маслото от розмарин съществуват някои данни, които сочат, че то потенциално спомага за насърчаване на растежа на косата. Едно проучване от 2015 г. сравнява маслото от розмарин с 2,5 % миноксидил (активната съставка), когато се използва при мъже с генетичен косопад, свързан с андрогени и установява, че двете имат сходни резултати. Всъщност маслото от розмарин е по-малко дразнещо за повечето скалпове в проучването.

Използвайте правилните добавки 

Поради високите енергийни изисквания на косата и като се има предвид, че тя е последната, която получава хранителни вещества от тялото ви, може да бъде предизвикателство да се покрият нуждите ѝ само чрез диета. Приемането на адекватни добавки с наличие на витамини, минерали, може да осигури на косата ви допълнителната вътрешна подкрепа, от която се нуждае, за да насърчи растежа. Търсете хранителна добавка, която доставя коктейл от ефективни съставки като колаген, палмето, екстракт от хвощ и биотин, така тя ще може да допринесе за цялостното здраве на косата.

Яжте храни богати на протеини

Доброто здраве на косата започва отвътре – така че изградете силата на косата си с богати на протеини храни като яйца, мазна риба, боб, ядки, пълнозърнести храни и постно месо (като пилешко или пуешко). Протеинът е важен, защото всеки кичур от косата ви е направен от кератин (здрав протеин, който също се използва от организма за създаване на нокти и кожа). Ако не консумирате достатъчно протеини, тялото ви ще пренасочи източниците си на протеин към по-критичните зони и косата ви може да пострада.

Използвайте продукти за изграждане на структурата на увредената коса

Накъсването е враг номер едно, когато става дума за израстването на косата ви. Използването на лечение за възстановяване на молекулярната връзка на космените структури може действително да намали щетите, които топлината и боядисването причиняват на косата. Редовното третиране на косата ви с такива продукти, както и нежното отношение към косата ви, докато я оформяте, разресвате и изсушавате, ще направи огромна разлика. В края на краищата, „грубото разресване може да причини накъсване, така че особено ако имате къдрава, чуплива, повредена или фина коса, внимавайте, когато разресвате и оформяте косата си“, това казва фризьорът на знаменитости Марли Ксавие.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pexels