Сенна хрема или настинка - как да ги различаваме?

Алергичният ринит се различава от инфекциозния ринит

07.04.2024 | 08:57 Редактор: Тодор Петров
Сенна хрема или настинка - как да ги различаваме?

Сенната хрема или алергичният ринит представлява алергична реакция към малки частици във въздуха, наречени алергени. При вдишване на алергените през носа или устата, тялото реагира чрез освобождаване на естествен химикал - хистамин. 

Симптомите на сенна хрема включват кихане, запушване на носа и дразнене на носната лигавица, гърлото, устата и очите. Алергичният ринит се различава от инфекциозния ринит, познат още като обикновена настинка. Сенната хрема не е заразна. Също така, не всички ринити са алергични. Много хора страдат от неалергичен ринит, което води до подобни симптоми. Възпалението причинява ринит, а не алергени или освобождаване на хистамин.

Няколко вътрешни и външни алергени причиняват сенна хрема. Често срещаните причинители на алергичен ринит включват:

Цветен прашец от дървета, плевели и растения;
Спори на мухъл;
Пърхот от домашни любимци;
Прахови акари.
Сенната хрема е много често срещана. В Европа около 20% от населението има алергичен ринит.

Симптомите на настинка и сенна хрема са сходни, но има някои разлики. Сърбящите, червени и воднисти очи са често срещани при алергии, но не толкова често срещани при настинка. Настинката е по-вероятно да причини мускулни болки или треска.

Друг начин, по който хората могат да открият разликата е, че преди началото на алергичният ринит наличието на причинител, като смяна на сезоните или появата на нов домашен любимец. Алергиите често се случват по едно и също време всяка година, като през пролетта и края на лятото, и започват бързо. 

Настинката изчезва в рамките на една седмица, докато алергиите се задържат за по-дълъг период от време.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay