Алергия към полени - причинители и как да се справим с проблема

Имунната система погрешно идентифицира безобидния цветен прашец като опасно вещество

11.03.2024 | 09:12 Редактор: Толя Стоянова
Алергия към полени - причинители и как да се справим с проблема

Много растения произвеждат цветен прашец (полени), който е възможно да причини сълзене на очите, кихане и запушен нос. Тези типични симптоми на алергия могат да се появят сезонно или целогодишно. Понякога вдишването на полени предизвикват неблагоприятен имунен отговор от страна на организма. Това се случва, тъй като имунната система се опитва да защити тялото от вредни агенти в околната среда, като вируси и бактерии.

При поленовите алергии имунната система погрешно идентифицира безобидния цветен прашец като опасно вещество. Имунната система започва да произвежда химикали, като хистамин, за да се бори срещу полените. Този процес е известен като алергична реакция, а специфичният вид полен, който го причинява, е известен като алерген.

Брезовият прашец е един от най-често срещаните алергени във въздуха през пролетта. Докато брезите цъфтят, те отделят малки зрънца прашец (микроскопични гаметофити, от които се развиват мъжките гамети на семенните растения), които се разпръскват от вятъра. Една бреза може да произведе 5,5 милиона поленови зърна. Подобно на брезите, дъбовете освобождават прашец във въздуха през пролетта. Докато дъбовият прашец се счита за леко алергенен в сравнение с прашеца на други дървета, той остава във въздуха за по-дълги периоди от време. Това може да причини тежки алергични реакции при някои хора с поленови алергии.

Съществува форма на имунотерапия под формата на ваксини. Инжекции с алергена се поставят на серии, като количеството алерген в инжекцията постепенно се увеличава с времето. Тези инжекции променят реакцията на имунната система към алергена, като помагат за намаляване на тежестта на алергичните реакции. Тяхното поставяне води до облекчение на симптомите 1 година след започване на терапията. Лечението може да продължи общо от 3 до 5 години. Алергенната имунотерапия не се препоръчва за деца под 5 години.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay