Готвенето заема такава голяма част от деня и живота ни, че понякога го правим напълно несъзнателно. То се е превърнало в неизменно задължение за почти всеки от нас. Надяваме се, че изборите, които правим в кухнята, ще ни помогнат да поддържаме здравето и формата си. Но дали това наистина е така? В следващите редове ще ви споделим кои мазнини да избягвате, когато готвите. Ето ги и тях:
Палмова мазнина
Едва ли я използвате у дома, но имайте предвид, че с нея работят и немалко хранителни заведения. Палмовата мазнина се състои от приблизително равни части наситени и ненаситени мазнини, установиха изследвания. Според Harvard Health Publishing, тъй като тя е полутвърда при стайна температура, често се използва в преработени храни вместо частично хидрогенирани масла – и това не е непременно лошо, като се има предвид, че съдържа по-малко наситени мазнини от маслото и не съдържа трансмазнини.
И все пак, палмовото масло не трябва да е вашето предпочитание за готвене, особено когато лесно можете да изберете да използвате масла с по-ниски нива на наситени мазнини. Хората с диабет трябва да обърнат голямо внимание на консумацията на наситени мазнини (тъй като са изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания) и да избягват източници на мазнини като палмово масло, според Американската диабетна асоциация.
Силно рафинирани растителни масла
Силно рафинираните масла, като олиото от канола, преминават през процес на рафиниране, за да се удължи срокът им на годност и да им се придаде по-неутрален цвят и вкус. Този процес, който включва избелване и дезодориране, лишава маслото от полезни съединения като полифенолни антиоксиданти и витамин Е.
Нещо повече, някои растителни масла са с по-високо съдържание на полиненаситени мазнини, които са склонни към процес, наречен окисление, когато са изложени на много високи температури. Окисляването е реакция, протичаща между мазнините и кислорода, която създава вредни съединения, наречени свободни радикали. Тези масла обикновено се използват за пържене на храни и често се нагряват многократно, което ги прави още по-податливи на окисление.
Съединенията, генерирани по време на окисляването, могат да причинят увреждане на клетките и да навредят на цялостното здраве, поради което се препоръчва да намалите консумацията на пържени храни. Изследванията показват, че редовната консумация на многократно загрято растително масло може да увеличи възпалението и да увреди здравето на сърцето чрез повишаване на кръвното налягане, холестерола и възпалението на кръвоносните съдове.
Четете повече в az-jenata.bg.
Снимка: pixabay
Почина Франк Гери, най-известният архитект на своето време
Последният ужас на Мерилин: Братът на Кенеди я души с възглавница в деня на смъртта ѝ
HR експерт: Бонусите са ключов инструмент за мотивация на служителите
Фермерският протест: Отново спряха движението през ГКПП "Кулата" на ТИР-ове
Хранителен режим при Хашимото
Стартират нови национални програми за скрининг на колоректален и цервикален рак
Защо корейското кимчи е полезно за имунната система?
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Почистването на орбитални отломки може да се превърне в печеливш бизнес
Съоснователят на Neuralink стартира проект, който може да промени човешката еволюция
Роботът Optimus е усвоил бягането, движейки се почти като човек
Открита е уязвимост в механизма за възстановяване на ДНК на раковите клетки
Варна отбеляза Никулден с молебен за здраве и рибен курбан (СНИМКИ)
ИАМА: Дипломатите да уточнят как танкерът Kairos е докаран в български води
300 бойци от 21 държави се включиха във финалния SENSHI лагер за годината
Костадинов зове за бойкот на Евровизия
Турнир по акробатичен рокендрол се провежда днес във Варна
Най-високият хотел в света отвори врати в Дубай, подобрявайки рекорда случайно
Как Русия успява да покрива човешките си загуби на фронта с нови войници
Столична община планира най-мащабната подмяна на публичния транспорт от 15 години
Meta отлага пускането на очилата за смесена реалност Phoenix за 2027 г.