Екипировката за мотор - вашата безопасност на пътя

22.03.2024 | 12:18 Редактор: Деси Николова
Екипировката за мотор - вашата безопасност на пътя

Когато сте на мотор си, всяка стотна от времето ви за реакция е от значение. Затова е важно всичко, което ви разсейва и нарушава концентрацията ви, да го няма. Това означава да се чувствате комфортно в своята екипировка за мотор състояща се от каска, яке, панталони, ботуши и ръкавици.  

Питали ли сте се каква е екипировката, от която се нуждаете, преди пътуване с мотоциклет, било то градско или извънградско? В тази статия ще ви дадем отговор на този въпрос. 

Какво означава "екипировка за безопасност" и какво включва тя?

Мото екипировката за безопасност ще ви защити в точките с най-голям риск, като рамене, лакти, гръб, колене, кокалчета на ръцете и глезени. Това означава, че ще трябва да изберете висококачествени и устойчиви на износване дрехи и аксесоари.

Можете да изберете панталони, яке, ботуши или ръкавици за мотор от естествена кожа, която е изключително издръжлива. Тя не допуска дъжд и студ, докато осигурява добра вентилация. 

Ето и от какво се нуждаете, за да имате  цялостна мото екипировка, осигуряваща ви безопасност:

  • Яке и панталон - те трябва да прилягат комфортно и да са с високо качество. Изработката им е от кожа, текстил и деним.;
  • Ботуши - нужно е глезените ви да са добре покрити, за да подобрите защитата си в тази област. Подметката трябва да е предлага добро сцепление. 
  • Ръкавици - те предпазват ръцете от студ и външни влияния, но освен това и от мазолите, които е нормално да получите при продължително шофиране.
  • Протектор за гръб - той може да ограничи увреждането на гръбначния стълб при инцидент с до 40%. 
  • Протекторна жилетка - в добрите магазини за мото екипировка можете да откриете протекторни жилетки със сензори за сблъсък. Те могат да спасят живота ви. 
  • Каска - тя трябва да е одобрена от ЕС и да е в подходящ за вас размер. Винаги я носете закопчана, защото много от нараняванията по главата при ПТП са причинени от падане на каската. Важно е каската да осигурява адекватна вентилация, която да предотвратява изпотяването и прегряването на главата. Освен това е нужно състоянието ѝ да е перфектно. Ако сте претърпели силен удар, трябва да я замените с нова. 

Пътувайте безопасно!
Като мото ентусиасти, сигурно знаете, че любовта към карането на мотоциклет не е към крайната дестинация, а към самото пътуване. Затова е добре да следвате някои правила при пътешествията си във и извън града.  

Например:

  • Правилата за пътна безопасност - изглежда очевидно, но много хора пропускат да се подготвят за непознати пътища или за пътуване през нощта. Спазването на правилата за движение, пътните знаци и ограниченията може да спаси живота ви. 
  • Климатични условия - шофирането по мокър и нагорещен асфалт може да бъде много различно. Добре е винаги да бъдете подготвени за всякакви метеорологични условия. 
  • Аксесоари - в допълнение към дрехите има аксесоари, които могат да бъдат много полезни при пътуване. Например малка раница за най-нужните ви вещи като телефон, ключове и документи. GPS също ще ви е от полза. 
  • Внимателно шофиране - постепенното ускоряване и спиране ви осигурява по-добър контрол над мотоциклета, особено ако условията на пътя не са оптимални. Внезапното потегляне може да е причина да загубите сцепление под себе си.
  • Добра организация на пътуването - проучете добре маршрута си и планирайте спирки за почивка и зареждане на гориво. Така ще си осигурите комфортно и безопасно пътуване. 

Възможно ли е да се забавлявате, без да рискувате здравето и живота си? Със сигурност! Моторът е свобода, страст и забавление. Изживяване, на което да се отдадете пълноценно, насаме или в компания. Затова, оборудвайте се с висококачествена екипировка и добра подготовка за следващото си приключение. 

Снимка: Freepik.com