Ето за какво е полезна копривата

Има много лечебни свойства

21.03.2024 | 23:02 Редактор: Беатрис Младжова
Ето за какво е полезна копривата

Копривата е растение, което се използва в народната медицина и може да помогне за намаляване на възпалението, да облекчи симптомите на сенна хрема, да понижи кръвното налягане и нивата на кръвната захар и др. Въпреки че листата имат власинки, които могат да предизвикат сърбеж и зачервяване, след като бъдат преработени, изсушени или сготвени, тя може да се консумира без проблем и се свързва с редица потенциални ползи за здравето.  

Тя е богата на хранителни вещества, като витамини A, C и K, различни минерали като калций и желязо, мазнини като линолова киселина и аминокиселини. Тя съдържа също полифеноли и пигменти като бета-каротин, които действат като антиоксиданти в тялото. 

Копривата се е показала като полезна за лечението на симптомите на увеличена простата, известна и като доброкачествена хиперплазия на простатата. Това състояние е често срещано при мъже над 51 години и може да причини дискомфорт при уриниране.

Растението се смята и за естествено средство за лечение на сенна хрема. Екстрактите от коприва могат да намалят възпалението, което може да предизвика сезонни алергии, като блокира хистаминовите рецептори и спира имунните клетки да освобождават химикали, които предизвикват симптоми на алергия. 

Тя може да помогне и за намаляване на нивата на кръвната захар. Това растение съдържа съединения, които имитират ефектите на инсулина. В едно проучване се установява, че приемането на 500 mg екстракт от коприва три пъти дневно значително намалява нивата на кръвната захар.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay