Ефективни методи, които ще ни помогнат да се справим с гнева и стреса

Препоръчват се дейности, които отпускат тялото и успокояват дишането

20.03.2024 | 22:21 Редактор: Толя Стоянова
Ефективни методи, които ще ни помогнат да се справим с гнева и стреса

Най-ефективните и полезни методи за справяне с гнева и стреса включват дълбоко дишане, медитация, йога и дори броене до 10. Изпускането на стреса чрез викане или интензивна физическа активност могат да влошат психическото състояние и да доведат до обратен ефект и повишат гнева, а в отговор на негативната емоция са препоръчителни дейности, които понижават възбудата.

Физическата активност действа различно върху емоционалното състояние. При тичане се наблюдава повишаване на нивата на гняв, докато отборните спортове са свързани с понижаването му. Не физическото натоварване допринася за справянето с гнева, а елементът на игра, който помага за подобряване на настроението. Спортуването би могло да помогне за освобождаване от стреса, но усещането за гняв остава.

За ефективно справяне със стреса се препоръчват дейности, които отпускат тялото и успокояват дишането. Макар и популярни методи да са йогата и медитацията, прости дихателни упражнения, както и прогресивната мускулна релаксация имат същата ефективност. Дейностите са лесно достъпни и могат да се практикуват и у дома, без необходимост от специално оборудване или треньори. В интернет са налични висок брой ресурси за всеки метод на успокоение.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels