За какво се използва коркът и кое го прави уникален?

Португалия е лидер в производството на корк

16.03.2024 | 16:38 Редактор: Тодор Петров
За какво се използва коркът и кое го прави уникален?

До момента опит в отглеждането на корков дъб с търговска цел и в големи мащаби почти няма, тъй като над 90 процента от сегашната популация на корковите дъбове се е самозалесила. За собствениците на горите отглеждането на коркови дъбове обичайно е само странично занимание - техен основен поминък е животновъдството.

В повечето случаи минават 25 години, докато кората на младите дъбове стане достатъчно дебела, за да бъде обелена за първи път. След това добивът е възможен на всеки девет години. Но едва след втората реколта кората придобива качеството, което е необходимо на естествените тапи за висококачествени вина. Дотогава са минали повече от 40 години от засаждането.

Португалската компания "Corticeria Amorim" е най-големият производител на коркови тапи за вино и шампанско с оборот от близо един милиард евро. Търсенето е голямо и това кара фирмата да мисли как да разшири добива, като увеличи продуктивността на корковите дъбове. Това обаче никак не е лесна задача.

Тъй като производството на корк е традиция в Португалия от повече от сто години, дългият период от време за получаването на добива не е попречил на развитието на корковата промишленост. Дърветата могат да живеят 200 години, а общата площ на горите в Португалия, Испания и други страни около Средиземно море е достатъчно голяма, за да осигури снабдяването.

Понеже корковите дъбове не се изсичат, а дават възможност за добив около двайсет пъти в живота си, те абсорбират много въглероден диоксид - 73 тона на един тон корк. Гора от корк, при която реколтите са по-чести, би била по-рентабилна и би могла да задоволи очакваното нарастване на търсенето.

Коркът представлява интерес за редица браншове заради многобройните си технически свойства. Космическите совалки на НАСА и ракетите на SpaceX например използват корка като топлинен щит - защото е естествено негорящ. По време на опустошителните горски пожари през последното лято огнената стихия обхващаше главно евкалиптите и пиниите, докато корковите гори се оказаха истински бариери, пише DW.

Причината за тази многофункционалност е структурата на корковата кора. Тя се състои от килийки с около 40 милиона клетки на кубически сантиметър. Всяка клетка действа като топлоизолатор и поглъща звука и ударите.

Снимка: Pixabay