За здраво сърце трябва да ядем хляб с квас, съдържа и витамини

Той е добър вариант за хората с чувствителност към глутен

14.03.2024 | 19:48 Редактор: Искра Ангелова
За здраво сърце трябва да ядем хляб с квас, съдържа и витамини

Хлябът с квас е доста популярен и на пазара се появиха много производители и пекарни, които го предлагат. Но защо да изберем именно него? Ето и няколко причини:

Той е добър вариант за хората с чувствителност към глутен

По-дългото време за приготвяне на хляб с квас означава, че голяма част от протеиновия глутен се разгражда на аминокиселини, преди да го консумирате. Обстойното разточване, месене и други стъпки на приготвяне означава, че е по-лесно за ядене и смилане, особено ако имате лека чувствителност към глутен.

Хлябът с квас е богат на полезни бактерии

Лактобацилус е вид бактерия, открита в хляба с квас. Тя е в по-голямо количество, в сравнение с другите видове хляб и води до по-високи нива на млечна киселина. Това е важно, защото означава, че така има по-малко място за фитинова киселина, която може да бъде потенциално опасна. По-големите количества млечна киселина също водят до по-лесно храносмилане и възможност за усвояване на повече минерали.

По-малко консерванти

Хлябът с квас съдържа оцетна киселина, която предотвратява развитието на мухъл. Такъв хляб се запазва естествено, което означава, че не са необходими големи количества консерванти, за да бъде той дълготраен.

Този вид хляб е прекрасен източник на енергия 

Направен от пшеница, хлябът с квас подхранва производството на добри бактерии в червата ви - подобно на инулина и олигозахаридите, намиращи се в лука, праза, бананите, чесъна, аспержите и т. н.

Той е хранителен 

Закваската съдържа различни витамини и хранителни вещества, което я прави изключително полезна за вашето ежедневно здраве. Хлябът с квас има малки до умерени количества желязо, манган, калций, B1-B6, B12, фолат, цинк, калий, тиамин, ниацин, рибофлавин, селен, магнезий, фосфор и витамин Е. В сравнение с други видове хляб, хлябът с квас запазва много от хранителните вещества, които са преработени и премахнати от другите видове хляб.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay