Репичките подобряват имунната система и намаляват риска от сърдечни заболявания

Полезни са за храносмилането

13.03.2024 | 21:53 Редактор: Толя Стоянова
Репичките подобряват имунната система и намаляват риска от сърдечни заболявания

Те са вкусни и хрупкави и част от нашата трапеза през пролетта и лятото. Репичките! Зелената салата ги обича, но са подходяща добавка и към други салати, а вкусът им винаги ни освежава. Те добавят не само приятен и леко пикантен вкус, но имат многобройни ползи за здравето. Ето няколко причини да ги хапвате по-често:

Репичките са богати на полезни хранителни вещества. Освен това са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, което ги прави отличен избор за здравословното ни меню за добра форма. Консумацията им ни осигурява витамини C, K и фолат, допринасяйки за цялостното здраве и жизненост.

Полезни са за здравето на храносмилателната система. Репичките са отличен източник на полезни фибри, които насърчават здравословното храносмилане. Фибрите подпомагат редовното изхождане, намаляват риска от запек и поддържат добре храносмилателната система. Известно е, че репичките благоприятстват и растежа на полезни чревни бактерии.

За силен имунитет. Репичките ни осигуряват добри количества на витамин С. Той е антиоксидантен витамин, който помага за защитата на клетките от увреждане, намалява възпалението и укрепва защитните сили на тялото срещу болести и инфекции. Репичките съдържат и цинк, който допълнително подобрява имунната функция.

Полезни са за сърдечното здраве. Консумацията на репички може да има положително въздействие върху здравето на сърцето, сочат западни изследвания. Това се дължи на естествените съединения, като антоцианини, флавоноиди и на минерала калий, съдържащи се в тях, които помагат за регулиране на кръвното налягане и намаляват риска от сърдечни заболявания. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels