6 съвета за избора на абсорбатор

13.03.2024 | 09:00 Редактор: Беатрис Младжова
6 съвета за избора на абсорбатор

Кухня без изпарения, жилище без аромат на готвено – ето защо толкова харесваме абсорбаторите. Но как да изберете най-добрия за вашия дом, който да бъде едновременно красив, функционален и практичен? Ето какво съветват специалистите.
 
Според отвеждането на въздуха

На пазара се предлагат два основни вида абсорбатори: с въздуховод и с филтър. 
Ако жилището ви е снабдено с вентилационен отвор в кухнята, препоръчително е да използвате абсорбатор с въздуховод – той ще отвежда парите и миризмите на сигурно място извън дома ви. В противен случай ще трябва да вземете аспиратор с филтър, който пречиства въздуха и го връща обратно в стаята.

Според мястото, с което разполагате

Мястото, на което ще поставите абсорбатора, зависи до голяма степен от дизайна на вашата кухня. Но от него зависи и модела на уреда, който можете да закупите. Широчините на аспираторите обикновено са стандартни, но се различават височините и начинът им на монтиране. Ако над абсорбатора има шкаф, ще трябва да вземете уред за вграждане. Ако няма, можете да използвате свободностоящ. Интересен вариант за малки кухни е абсорбаторът, който се вгражда в плота, издига се от него, когато има нужда, и издърпва въздуха надолу, вместо нагоре. 

Според мощността и пречистването

Колкото по-мощен е новият ви абсорбатор, толкова по-успешно ще издърпва замърсения въздух. Но невинаги ви е необходим най-мощният. Измерете обема на кухнята, като умножите широчината, дължината и височината ѝ. След това открийте характеристиките на уреда и проверете дали съответният модел е достатъчен за вашето помещение. За целта направете малко изчисление: вижте какъв е максималният капацитет (в куб. метри за час) и сравнете с числото, което получихте за обем на вашата стая. В идеалния случай уредът трябва да може да пречисти такъв обем въздух не по-малко от 8 пъти на час, тоест числото за капацитета да е поне 8 пъти по-голямо от обема на стаята. 

Помислете за шума

По-високата мощност има и друга страна: харчи повече електричество и шуми повече. И ако изключително мощният ви абсорбатор е твърде шумен, едва ли ще го използвате често. Така че проверете децибелите на харесания от вас уред.

Огледайте дизайна

Освен всичко останало, вашият абсорбатор ще се вижда и ще стане част от дизайна на кухнята ви. Съобразете се с това, когато го избирате – дали да бъде бял, черен, стоманен или месингов, дали детайлите по него отговарят на цялостния стайлинг, дали материалът, от който е изработен, пасва на вашата концепция. И не на последно място, лесен ли ще бъде за почистване. 

Имайте предвид, че много дизайнери използват абсорбаторите като акцент в кухнята. Обмислете възможността да бъдете смели и да изберете дизайн или цвят, който да се откроява в интериора и да създаде неповторима визия.

Помислете за цената

Част от потребителите започват търсенето от цената, за да не превишат бюджета си. Други оставят размисъла за парите накрая, за да изберат най-доброто съотношение между качество, функции и цена. От който и вид да сте вие, все пак помислете за цената, но не забравяйте към нея да включите и допълнителните разходи като: евентуална нужда от ремонтиране/създаване на въздуховодна система; допълнителни присъединителни елементи; специалист за инсталиране и др.

Снимка: Pixabay