Кората на портокалите и мандарините помага при лош холестерол

Ще се изненадате колко ползи имат за здравето

10.03.2024 | 17:39 Редактор: Вяра Димова
Кората на портокалите и мандарините помага при лош холестерол

Цитрусовите плодове са едни от най-здравословните и това е известно на всички. Те са богат източник на витамин С, антиоксиданти и минерали, заради които имат славата на суперхрана. Сред най-популярните и най-често консумирани от цитрусите са портокалите и мандарините. 

Как ядете портокали и мандарини? Със сигурност обелвате кората им, както правят повечето хора. 

Ще се изненадате, ако разберете, че всъщност в кората на портокалите и мандарините се съдържат още повече хранителни вещества от самата им сърцевина. По тази причина кората не трябва да се изхвърля. 

Ако ви се струва, че това е абсурдно и неуместно, защото корите на портокалите и мандарините са прекалено твърди, можете да ги настържете на ситно и да ги включите в различни сосове, печива, кексове, шейкове и смутита – изобщо вариантите са много.  А за да ви убедим в това защо е добре да помислите да включите кората на портокалите и мандарините в храненето си, вижте защо са толкова полезни. 

Стимулират имунитета 

Кората на портокалите и мандарините е изключително наситена с витамин С, повече от самата им сърцевина. Затова и е добре да се включват в менюто редовно. Имунната система се нуждае от изобилие от витамин С, за да функционира правилно. 

Контрол на холестерола 

Цитрусовите кори спомагат за намаляването на лошия холестерол и балансирането на добрия. Това се дължи на антиоксидантите и множеството фибри, които се съдържат в тях. 

Контрол на кръвното налягане 

Отново благодарение на богатото наличие на антиоксиданти сърдечносъдовата система подобрява своите функции, а заедно с това и кръвното налягане се балансира и поддържа в нормални граници. Флавоноидите са от голямо значение за тези процеси, а те се съдържат в завидни количества в кората на портокалите и мандарините. 

Потискат възпаленията 

Антиоксидантите имат едно много важно свойство и то е да се борят с възпаленията, причинени от свободните радикали. Редовната консумация на портокалови и мандаринови корички ще допринесе за намаляване на общото възпаление в тъканите и клетките, което от своя страна понижава риска от хронични и дегенеративни заболявания. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay