Чанта от 99% въздух дебютира на Седмицата на модата в Париж

Направена е от аерогел, който се използва от НАСА за събиране на звезден прах

07.03.2024 | 20:23 Редактор: Беатрис Младжова
Чанта от 99% въздух дебютира на Седмицата на модата в Париж

За Есен/Зима ’24 Coperni изнесе визията си до небесата, съвсем буквално. От обувки във формата на звезда до монолитни клъчове, парижкият лейбъл прегърна интергалактиката, изпълвайки пистата с рокли, които приличаха на космически одеяла.

Но един светещ аксесоар напълно открадна шоуто: чантата Air Swipe, направена от най-лекия плътен материал на планетата Земя. Тя е съставена от вещество, което е 99 процента въздух и 1 процент "стъкло". Стъклената част всъщност е наноматериалът силициев аерогел, който творческият екип на Coperni описва като "много деликатен (и нечуплив)".

Преди да се превърне в най-новия пробив на модата, силициевият аерогел се използваше от НАСА за събиране на космически прах, тъй като материалът може да издържи на екстремна топлина и натиск от 4000 пъти теглото му, предаде Harper's Bazaar.

Разработен от професор Йоанис Михалудис – изследовател и визуален артист в челните редици на въвеждането на силициевия аерогел в изящните изкуства – чантата е най-големият обект, създаван някога с наноматериала и тежи само около 33 грама.

Това откритие на Coperni повдига големи въпроси относно бъдещето на аксесоарите. Ако можем да направим чанта практически от въздух, какво следва? И значи ли това по-устойчиво бъдеще за модата?

Снимка: БГНЕС, архив