Има ли двойник Путин и къде се крие "истинският" президент на Русия?

Някои хора казват, че държавният глава на Руската федерация се крие от страх

27.02.2024 | 20:20 Редактор: Деси Николова
Има ли двойник Путин и къде се крие

Има ли Владимир Путин двойници? И ако отговорът е "да", колко са те? По тези въпроси, които граничат с конспиративните теории, се говори не от вчера. Особено в навечерието на президентските избори в Русия темата става все  по-гореща. Така например една група правозащитници дори се обърна към президентската администрация, към Главната прокуратура и към ЦИК с въпроса кой точно "Путин" от многобройните му варианти се явява на изборите. 

Редица руски политолози и експерти пък твърдят, че така нареченият "бункерен вариант" на президента (т.е. истинският Владимир Владимирович Путин) не се е появявал пред света от срещата си с Ердоган насам, която беше през септември миналата година. И че на негово място се явява главно един двойник, известен с псевдонима Василевич. 

Твърди се дори, че патриархът на Руската православна църква, за когото често се пише с гражданското му име Гундяев, веднъж на официална среща се обърнал към Путин с името Василиевич. А политическият анализатор Валерий Соловей, за когото често се казва, че клони към конспиративни теории, е категоричен: на изборите няма да се яви истинският Владимир Путин, който е тежко болен и се крие в бункера. Въпросът бурно се обсъжда и в социалните мрежи.

Привържениците на тезата, че руският президент използва двойници, казват, че Путин се крие, тъй като се страхува от атентати или инфекции. Те привеждат и аргументи: прояви на несигурност, предполагаемо променени черти на лицето, необичайна жестикулация, странности в поведението, посочва в германската обществена медия ARD.

Украинските власти също са подкрепяли тези предположения. Така например шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов каза, че Путин е тежко болен, поради което имал поне трима двойника, чиито лица чрез хирургически операции били уеднаквени с това на истинския Путин. Украинският президент Володимир Зеленски заяви през януари на икономическия форум в Давос, че не е сигурен дали човекът от телевизионния екран действително е Путин, пише DW.

Швейцарският вестник "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) и учени от Лозанския университет анализираха съмнителни изображения на Владимир Путин с помощта на т.нар. "супер разпознавачи" - експерти, които умеят да разпознават лица дори когато са силно променени от възрастта или чрез грим. Експериментът няма научен характер, подчертават от НЦЦ и университета в Лозана.

"Супер разпознавачите" в мнозинството си стигнали до извода, че някои кадри показват двойници на Путин: при едно посещение в Дагестан или при пътуванията му до Херсон и Мариупол в Украйна например.

Кремъл последователно отхвърля такива твърдения. Самият Путин през 2020 година каза, че е обмислян вариантът да се използват двойници поради съображения за сигурност, но в крайна сметка този вариант бил отхвърлен. "Путин - ние имаме само един", заяви в края на миналата година говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Снимка: БГНЕС