Гроздето ни предпазва от рак и диабет, заздравява косата и кожата

Калорично, но и богато на витамини и минерали

21.02.2024 | 22:55 Редактор: Толя Стоянова
Гроздето ни предпазва от рак и диабет, заздравява косата и кожата

Гроздето е сладък плод, съкровищница на антиоксиданти и витамини. Може да бъде лилаво, зелено или червено на цвят. Някои сортове съдържат семки, а други не. Използва се в приготвянето на желета, конфитюри, сладка и най-вече на вино. Всяка година се използват около 70 милиона тона грозде за производството на вино. Освен, че е много вкусно, то е и много полезно.

Калорично, но и богато на витамини и минерали -150 г грозде съдържат 104 калории, 27 г въглехидрати, 1 г протеин, 1,4 г фибри, 0,2 г мазнини, 20% от препоръчителната дневна доза (ПДД) мед, 18% от ПДД витамин К, витамин В2, витамин В6, калий, манган, витамин Е и витамин С. 

Гроздето съдържа и антиоксиданти. Антиоксидантите предпазват от диабет, ракови, сърдечно-съдови заболявания и някои хронични здравословни състояния. Най-висока концентрация на антиоксиданти се намира в семките и люспите на гроздето, дори и след ферментация. Антоцианините предпазват от мозъчни и сърдечни заболявания или лекуват вече наличните такива, освен това те придават на гроздето характерния му лилав, червен, син или зелен цвят.

Полезно е и за очите. Лутеинът и зеаксантинът предотвратяват очните заболявания, свързани с възрастта, а ресвератролът предпазва от развитие на катаракта, диабетни заболявания на очите и глаукома. Гроздето има и противовъзпалителни качества. Някои съединения, намиращи се в него, притежават противовъзпалителни свойства. Потискат възпалителни маркери като тумор некрозисфактор-алфа (TNF-алфа) и интерлевкин-6 (IL-6).

Консумацията на грозде укрепва косата и кожата. Ресвератролът има редици ползи за организма. Увеличава нивата на колаген и предпазва от ултравиолетови лъчи.(13) Освен това стимулира растежа на косата и предпазва космените фоликули от увреждането на околната среда.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay