За какво е полезно киселото мляко?

Една чаша от него осигурява половината от препоръчителния дневен прием на калций

20.02.2024 | 20:20 Редактор: Деси Николова
За какво е полезно киселото мляко?

Киселото мляко е млечен кремообразен продукт. Смята се, че е открито случайно, когато прясното мляко пренасяно в животински торби се е подквасило, поради наличните естествени бактерии и ензими в тях. От своето скромно начало се е превърнало в универсална основна храна, на която се наслаждава целия свят. Предлага се в различни форми като обикновено, ароматизирано, плодово и пр.

Една чаша кисело мляко осигурява половината от препоръчителния дневен прием на калций. Калцият и витамин Д, който се съдържат в киселото мляко поддържат костите здрави и редовната му консумация намалява риска от развитие на остеопороза при възрастните хора. Киселото мляко намалява и риска от сърдечносъдови заболявания, метаболитни нарушения и помага за отслабването. То има богат хранителен профил и съдържа почти всички хранителни вещества, от които тялото има нужда.

За какво помага киселото мляко?

Освен високото съдържание на калций, киселото мляко е богато на витамин В и рибофлавин, които предпазват от някои вродени дефекти на невралната тръба и сърдечносъдови заболявания.

Чаша кисело мляко осигурява и 10% от препоръчителния дневен прием на магнезий, 12% калий и 28% фосфор. Тези минерали регулират кръвното налягане, ускоряват метаболизма и заздравяват костите.

Полезно е за храносмилателната система. Някои кисели млека преминават през пастьоризация, а тази топлинна обработка убива и полезните бактерии в киселото мляко. Най-сигурният начин е да се търси в магазина кисело мляко, на чийто етикет пише, че съдържа "живи активни култури". Някои пробиотици в киселото мляко като бифидобактериите и лактобацилус се справят със симптомите на синдрома на раздразнените черва. Това е много често срещано състояние, което засяга дебелото черво.

Редовната му консумация намалява риска от сърдечни заболявания, понижава кръвното налягане и подобрява нивата на холестерол.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pexels