Разбиха мит за сините очи, виждат по-добре в слабо осветени пространства

Изследването е на учени от университет в Ливърпул

13.02.2024 | 07:43 Редактор: Тодор Петров
Разбиха мит за сините очи, виждат по-добре в слабо осветени пространства

Приблизително един на всеки десет души по света има син цвят на очите. В някои европейски популации този дял може да достигне до трима от всеки четирима души.

Защо този цвят се запазва в конкуренция с по-земните тонове на тъмнопигментирания ирис, отдавна е повод за спекулации. Сега антрополози от Обединеното кралство предлагат сините очи да имат леко предимство при слабо осветени условия, съобщи Science alert.

В своя предварителен експеримент Кьоко Ямагучи и нейната студентка Фейт Ерин Кейн от Университета "Джон Мурс" в Ливърпул изследват тази възможност с 39 възрастни доброволци, които се подлагат на прост 30-секунден очен тест при намаляваща интензивност на светлината.

Цветовете на очите бяха декларирани от самите учени и след това проверени като сини или кафяви категории с помощта на наскоро разработен наръчник за класификация, което осигури на изследователите 25 души с някаква степен на сини очи и 14 със светло или тъмнокафяви очи.

След като цифрите бяха пресметнати, хората с ярко сини очи можеха да четат кодове, изобразени на стената, при значително по-малко светлина - средно минимум 0,7 лукса - отколкото техните връстници с кафяви очи, които средно имаха минимум 0,82 лукса.

Обилните дози протеини в покриващото платно потъмняват очите. С намаляването на пигментацията разсейването на светлината през прозрачните слоеве на окото придава на ириса по-син оттенък, не по-различен от начина, по който разпръснатата в атмосферата светлина придобива познатите небесни тонове, пише БГНЕС.

Снимка: Pixabay