Папаята предпазва от рак и сърдечносъдови заболявания

Използва се и като средство за лечение на раздразнени черва и запек

12.02.2024 | 23:10 Редактор: Толя Стоянова
Папаята предпазва от рак и сърдечносъдови заболявания

Папаята е много вкусен и здравословен плод. Формата му наподобява на круша, но не и размерите, тъй като може да достигне до 50 см големина. Съдържа семена, които са горчиви, което не пречи да се консумират. Папаята е богата на антиоксиданти - витамин А, витамин Е и витамин С, които намаляват риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. В нея се намират и достатъчно фибри, които също имат свой принос за сърдечното здраве, като понижават нивата на холестерола.

Папаята съдържа ензима папаин, който може да направи протеините по-лесно смилаеми. Използва се като средство за лечение на раздразнени черва и запек. Ако се консумира папая всеки ден в продължение на 40 дни, подуването на корема спада, забързва се метаболизмът и запекът изчезва. Полезна е, когато е напълно узряла. Неузрелите плодове съдържат латекс, който може да предизвика маточни контракции. 

Около 150 грама папая съдържа 60 калории, 15 г въглехидрати, 1 г протеин, 3 г фибри, витамин А, витамин С, витамин В1, витамин В3, витамин В5, витамин В9, витамин Е, витамин К, калций, магнезий и калий. Човешкият организъм усвоява полезните антиоксиданти най-добре от папаята, отколкото от други плодове и зеленчуци.

Притежава и антиракови качества. Ликопенът е каротиноиден пигмент, който придава характерния цвят на папаята. Счита се, че намалява риска от рак и че е полезен при раково лечение. Съществуват и други плодове, които притежават антиоксидантни качества, но само папаята е от полза при лечението на рак на гърдата. Ферментиралата папая намалява окислителното увреждане на клетките, което е установено при група възрастни с доказани предракови стомашни състояния.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay