Еколози обвиниха Роуън Аткинсън, че е вреден за електромобилите

Актьорът критикува използването на техните литиево-йонни батерии

08.02.2024 | 15:13 Редактор: Толя Стоянова
Еколози обвиниха Роуън Аткинсън, че е вреден за електромобилите

Един от най-популярните комици в света - Роуън Аткинсън, който се прочу с ролята на мистър Бийн, беше обвинен от британската екологична организация Green Alliance, че уврежда репутацията на електрическите автомобили (EV) и така допринася за слабите им продажби. В обръщение към Камарата на лордовете, представител на Green Alliance заяви, че статия на Аткинсън, публикувана в The Guardian през юли миналата година вреди на плановете на правителството за постепенно премахване на бензиновите и дизеловите превозни средства.

В материала, написан от 69-годишния актьор, той казва:

"Обичам електрическите превозни средства и бях един от първите, които ги приех, но все повече се чувствам измамен по отношение на твърденията, че електромобилите са екологичната панацея".

Аткинсън посочва, че електромобилите са "бездушни" и критикува използването на техните литиево-йонни батерии. Той посочва, че емисиите на парникови газове, отделяни при производството на електрически превозни средства, са със 70% по-високи спрямо бензиновите. Актьорът дори предлага на шофьорите да държат една и също кола за по-дълъг период време, което в комбинация с повишеното използване на синтетично гориво би отменило нуждата от електромобили.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: БГНЕС