"Годината на жените": Триумфът на Тейлър Суифт, Били Айлиш, Майли Сайръс и Миноуг

Рапърът Killer Mike се сдоби с няколко награди, но и с белезници

05.02.2024 | 14:02 Редактор: Искра Ангелова

Блясък и звездна слава - такива са наградите "Грами". Тейлър Суифт влезе в историята с четвърта победа за албум на годината.

Американската звезда спечели престижната награда с албума си "Midnight". Призът ѝ бе връчен от Селин Дион, която се появи изненадващо на церемонията и предизвика вълна от аплодисменти.

"Искам да благодаря на феновете, като ви кажа една тайна, която криех от вас през последните две години, а именно, че чисто новият ми албум излиза на 19 април", сподели Суифт.

Критици и журналисти обявиха тазгодишната церемония като "Годината на жените" в музикалната индустрия. Били Айлиш завоюва два приза. Тя беше отличена за музиката към филма "Барби", както и в категорията "Песен на годината" за парчета "What Was I Made For?".

"Искам да кажа на всички в тази категория, че това е списък от номинирани с невероятни хора, невероятни артисти, невероятна музика. В момента се чувствам много лудо", коментира Айлиш.

Призът за "Най-добър млад изпълнител" спечели 34-годишната Виктория Моне.

Другата голяма изненада на церемонията беше първото спечелено "Грами" на Майли Сайръс, последвано от още едно. Песента ѝ "Flowers" стана "Запис на годината".

"Тази награда е невероятна. Но наистина се надявам, че няма да промени нищо, защото животът ми беше прекрасен вчера. Не всеки в света ще получи "Грами", но всеки в този свят е грандиозен", каза изпълнителката.

След 20 години австралийската изпълнителка Кайли Миноуг спечели втората си награда "Грами" в категорията "Поп денс запис" за песента "Padam Padam".

В рап категориите доминира Killer Mike, който взе цели три отличия за "Най-добър албум", "Най-добра песен" и "Най-добро представяне". Той обаче бе отведен с белезници след обвинение, че се е сбил с човек от охраната преди шоуто. На видеозапис, разпространен в социалните мрежи, се вижда как рапърът е задържан.

Трогателен бе и сегментът, с който почетоха починалите музикални величия през миналата година. Изпълнителите, които бяха почетени с музикални изпълнения, бяха Тони Бенет, Шинейд О'Конър, Кларънс Авант и Тина Търнър.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: БГНЕС