Пет причини да ядем бамя по-често

Регулира теглото и подпомага свалянето на килограми

05.02.2024 | 13:23 Редактор: Деси Николова
Пет причини да ядем бамя по-често

Бамята е плод, но често в кухнята се готви като зеленчук. Известна е и под названието "дамски пръст". Тя е нискокалорична и е богата на хранителни вещества, някои от които са магнезий, фибри, фолиева киселина, витамин С, витамин А, витамин К1 и антиоксиданти.

Бамята е изключително лесна за приготвяне. Тя създава слуз, която при нагряване става като гума. Някои хитринки, за да се избегне лигавата бамя, са да се приготвя на висока температура, при готвене да не се използва голямо количество, защото това намалява температурата. Ето някои ползи от консумирането на бамя:

Намалява риска от сърдечни заболявания

Високите нива на холестерол предизвикват появата на сърдечни заболявания. Слузта, съдържаща се в бамята, се свързва с холестерола по време на храносмилане и тя го кара да се отдели заедно с изпражненията вместо да остане и да се абсорбира в тялото. Друго предимство за сърдечносъдовото здраве е, че бамята съдържа полифеноли. Доказано е, че хората, които консумират храни, богати на полифеноли, имат по-ниски възпалителни маркери, отговарящи за сърдечни заболявания.

Притежава антираков ефект

Бамята съдържа вид протеин, по-известен под името лектин, който има качествата да потиска развитието на раковите клетки. Експеримент върху клетки от рак на гърдата е доказал, че лектинът инхибира развитието на раковите клетки до 63%.

Понижава кръвната захар

Високата кръвна захар може да причини появата на диабет. Предполага се, че бамята намалява усвояването на захарта в храносмилателния тракт, което понижава кръвната захар.

Полезна е при бременност

Фолиевата киселина е изключително важна за развитието на ембриона. Бамята е добър източник на фолат. Фолатът е естествената форма, съдържаща се в храните, а фолиевата киселина е синтетичната му форма и се предлага по-често под формата на хранителни добавки. В 100 грама бамя се съдържат 15% фолат от препоръчителния му дневен прием за жените.

Помага при свалянето на килограми

Регулира теглото и подпомага свалянето на килограми, понеже е изключително богата на фибри и ни държи сити по-дълго време.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay