Преди 10 години се завръща у нас - белошипата ветрушка, която успяхме да спасим

138 са поставените изкуствени гнездилки от екипа на "Зелени Балкани"

02.02.2024 | 19:25 Редактор: Деси Николова

Преди точно 10 години белошипата ветрушка се завръща в България. За този период над 1300 са младите птици, излюпени и освободени в природата, за отглеждането и адаптирането, за които се грижи екипът на Спасителния център "Зелени балкани".

Причина за изчезването на белошипата ветрушка е интензивното земеделие. 

"Използването на отрови, отровни примамки през средата на миналия век, унищожаването на пасищата и превръщането им в обработваеми площи. Заради тези причини са изчезнали не един или два вида от българската природа, включително и белошипата ветрушка", разясни д-р Христина Клисурова.

В рамките на първия проект за възстановяването на вида в България са транспортирани и освободени в природата 90 белошипи ветрушки, излюпени във волиери в Испания. За някои от тях роден дом са "дивите колонии" в Сакар и Стара Загора, а за други - волиерите на Спасителния център на "Зелени Балкани", испанската организация ДЕМА и различни зоопаркове от Европа. 

"Всеки един жив организъм има място в крехката среда, която наричаме екосистема. Изчезването на една от бримките на тази заобикаляща ни среда довежда до множество проблеми и катаклизми. Белошипата ветрушка е вид, който се храни с насекоми и ние казваме, че тя е приятел в борбата с неприятелите в селското стопанство", допълни д-р Клисурова.

138 са поставените изкуствени гнездилки от екипа на "Зелени Балкани" в района на трите колонии. Това са места, които да приютяват белошипските семейства и които да са сигурен дом за техните малки.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.