Проучване: Децата, живеещи близо до зелени площи, имат по-здрави кости

При възрастните също се наблюдава положителен ефект

27.01.2024 | 18:23 Редактор: Вяра Димова
Проучване: Децата, живеещи близо до зелени площи, имат по-здрави кости

Според ново проучване децата, които живеят на близко разстояние от зелени площи, като парк, градина или гора, имат по-силни и по-здрави кости. Проучването е първото по рода си и потвърждава предишни данни, според които възрастните, живеещи в по-зелени райони, също често имат по-здрави кости, съобщи "Science alert".

В Белгия, сред 327 деца на възраст от 4 до 6 години, изследователи от университета в Хаселт установяват, че тези, които живеят в най-зелените места, имат по-висока минерална плътност на костите.

Най-зелените места са определени като тези, които попадат в първите 20 до 25% по количество зелени площи в непосредствена близост. Сред децата, които живеят в тези райони, приблизително десетминутна разходка до зелено пространство с високи дървета или храсти се свързва с повишаване на костната плътност, равняващо се на половин година естествен растеж.

Нещо повече, при децата, които са живели в най-зелените райони и на 20 минути пеша от високо зелено пространство, рискът от ниски резултати за костна плътност е бил с 61% по-нисък, пише БГНЕС.

Резултатите са последователни и при двата пола, дори при отчитане на множество други фактори, включително тегло, етническа принадлежност, ежедневно време пред екрана, витаминни добавки, консумация на млечни продукти, сезон, образователно ниво на майката и среден годишен доход в района - всички те доказано определят костната плътност на детето.

"Тези констатации подчертават значението на излагането на зелени площи в ранна възраст за здравето на костите по време на критични периоди на растеж и развитие, което има дългосрочни последици", заявиха Хане Слеурс, епидемиолог по околна среда от университета в Хаселт, и колегите ѝ.

Развитието на човешкия скелет в детска възраст е от решаващо значение, тъй като поставя здрава основа за бъдещото здраве на костите. Въпреки солидния, неодушевен вид на нашия скелет, костите са жива тъкан, която постепенно увеличава плътността си в ранна възраст, като достига своя връх в средата до края на 20-те години.

Балансираният хранителен режим и физическата активност, особено упражненията с тежести и съпротивление, са важна част от създаването на силни и плътни кости, които ще издържат възможно най-дълго. Зелените площи могат да помогнат за улесняване на този процес.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Снимка: pixabay