Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Експерт: Не знаем какво ядем ние и децата ни, имитиращите продукти са навсякъде

В България има много голям сив сектор, алармира д-р Сергей Иванов

17.01.2024 | 18:02 Редактор: Деси Николова

Близо 12 хил. тона имитиращи продукти сме изяли миналата година, сочат официалните данни на Българската агенция по безопасност на храните и въпреки че тези имитиращи продукти се продават отделно в магазините, на някои щандове търговци успяват да заблудят част от клиентите си.

"В България има много голям сив сектор, който повечето потребители дори не виждат, нямат контакт с него. Реалните цифри са много по-големи. Освен това, тук става въпрос само за палмово масло, а ние имаме още няколко вида доста сериозни измами, свързани с млечните продукти", заяви д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните в студиото на предаването "Директно".

По негови думи в доста голяма част от случаите българите не знаем какво ядем и това е основно заради липсата на контрол, което води до това, че производителите си позволяват да пестят пари за сметка на качеството.

"Това е възможно, защото липсват проверки или пък проверките минават по един такъв начин - хайде сега ще отидем в този магазин, или друга верига, но когато ние кажем, че искаме да отидем в детска градина, искаме да отидем в училищен стол - никога не се получава. Винаги намират как да увъртат и тази игра продължава вече няколко години. Няма абсолютно никакво желание от страна на контролния орган да влиза в такива обекти", допълни д-р Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него, освен че хората не знаят какво ядат, тъй като рядко забелязват опаковките, на които е обозначено, че един продукт е имитиращ или пък въобще не е отбелязано, българите не знаят какво ядат дори децата им. 

"Голяма част от имитиращите продукти и тези с повече вода, и тези с други добавки, не се продават през нормалната търговска мрежа, а се продават главно в борсите на едро и потребителите не ги виждат. Те заминават директно в ресторантите, хотелите, детските градини, училищата, столовете", алармира експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.