Няколко добри причини да добавите маслото от мандарина в ежедневието си

Подпомага възстановяването на кожата

21.01.2024 | 13:28 Редактор: Деси Николова
Няколко добри причини да добавите маслото от мандарина в ежедневието си

То има прекрасен аромат, а според някои източници за информация, използването му датира от стотици години. Маслото от мандарина – така освежаващо, подходящо за дифузер, вана, арома лампа, влизащо в състава на редица козметични грижи за кожата. Като всяко масло то има редица ползи, но трябва да се има предвид, че е възможно при някои хора да доведе и до раздразнения. Важно е да не се ползва самостоятелно, а винаги да се комбинира с други масла или съставки. Вижте няколко добри причини да го добавите към вашето ежедневие. 

Маслото от мандарина е богато на мирцен, нерол и лимонен, които са фитосъединения, за които е известно, че действат синергично. Допринасят за успокояване на раздразнението,  намаляват зачервяванията и да насърчават добрия тен на кожата. Ароматното масло се смята, че е подходяща грижа и за по-мазните кожи. 

Още една полза от използването на маслото от мандарина е, че то подпомага възстановяването на кожата, но също така минимизира стриите. Известно е, че маслото помага за стимулиране на естественото производство на колаген и еластин в тялото. Това задейства естествените възстановителни механизми на кожата, разбира се без да се прилага върху отворени рани. 

Западни изследванията показват, че маслото от мандарина действа и като вазодилататор, подпомагайки разширяването на кръвоносните съдове, което подобрява кръвообращението. Това енергизиращо качество не само подобрява притока на кръв, но също така допринася за усещането за жизненост.

Маслото е богато на витамин С, което също е важно за синтеза на колаген в кожата. В комбинация с други масла, като кокосово масло например, мандариненото може да се прилага върху рефлексологични точки на гърдите, гърба или стъпалата на краката за отпускаш масаж. 

Маслото от мандарина е едно от най-използваните в ароматерапията. Това цитрусово масло е известно, че помага за намаляване на стреса, повдига духа. Помага ни да се успокоим, да имаме повече енергия, концентрация, особено в моментите на умствена умора. 

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay