Ползи от прясното мляко - защо да го включим в менюто си?

Предпазва от остеопороза и намалява риска от фрактури, особено при по-възрастните хора

17.01.2024 | 22:45 Редактор: Толя Стоянова
Ползи от прясното мляко - защо да го включим в менюто си?

Млякото съдържа всичките девет съставни аминокиселини, от които тялото има нуждата, за да функционира правилно. Основните видове протеини в млякото са: суроватъчен около 20% и казеин около 70-80%. Аминокиселините, които имат разклонена верига са особено полезни при изграждане и предотвратяване на загубата на мускули и осигуряване на енергия по време на тренировка. 

По-здравите кости се дължат на мощна комбинация от хранителни вещества плюс калий, калций, фосфор и витамин К2. Около 99% от калция в тялото се натрупва в зъбите и костите. Приемът на млечни храни предпазва от остеопороза и намалява риска от фрактури, особено при по-възрастните хора

Доказано е, че консумирането на млечни храни намалява риска от детско затлъстяване. Консумацията му при жени на средна възраст показва по-малко наддаване на килограми и при тях рискът от затлъстяване е снижен до минимум. Някои компоненти в млякото могат да допринесат за загубата на тегло. Високото съдържание на протеин би могло да предотврати преяждането, а наличието на конюгирана линолова киселина стимулира изгарянето на мазнини. 

Около 65%  от населението страда от непоносимост към лактозата. Някои хора не могат да го консумират, а други не желаят поради етични или диетични причини. Като заместители на прясното мляко може да се използват: бадемово, кокосово, соево, овесено, оризово, конопено или мляко от кашу. 

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels