Нов хит сред младите - изкуствени диаманти, създадени със соларна енергия

Преди десетилетие те бяха сравнително непознати в бижутерската индустрия

14.01.2024 | 21:40 Редактор: Толя Стоянова
Нов хит сред младите - изкуствени диаманти, създадени със соларна енергия

Все повече млади хора по света се насочват към лабораторно създадени диаманти, отразявайки нарастваща тенденция към по-устойчиви, етични и екологични избори, когато става въпрос за пазара на бижута. Изкуствено създадените диаманти са химически идентични на диамантите, често с по-малко несъвършенства, но в миналото се смятаха за по-низши, синтетични заместители и се продаваха с отстъпки. Макар че продължават да струват по-малко, изкуствените диаманти стават все по-популярни, тъй като често избягват проблемите с нарушаването на човешките права при добиването, а и много от емисиите от традиционно добиваните скъпоценни камъни.

Преди десетилетие те бяха сравнително непознати в бижутерската индустрия, но сега формират една пета от продажбите на диаманти по стойност, показва анализ на специалист в диамантената индустрия - Пол Зимниски. Произвеждани основно в Китай и Индия, изкуствените диаманти се създават с помощта на нагряване и натиск, без добив от мини. Процесът на създаване в лаборатория обаче изисква огромни количества енергия, затова "зелените" характеристики на скъпоценните камъни зависят от енергията, която е използвана.

Диамантите на датската компания за бижута Pandora се създават с възобновяема енергия и се поставят в пръстени от рециклирано злато и сребро. Компанията казва, че шлифован и полиран диамант от един карат има въглероден отпечатък от приблизително 9,2 килограма, по-малко от една десета от въглеродните емисии за естествен диамант.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pexels