Какви ползи за здравето ни носи консумацията на лимони?

Подсилва имунната система и заздравява кожата

13.01.2024 | 12:50 Редактор: Толя Стоянова
Какви ползи за здравето ни носи консумацията на лимони?

В кулинарията лимонът се добавя в десерти, ястия, супи и напитки. Освен в кухнята, той се използва и за почистване на петна, а лимоненото масло се прилага за ароматизиране на сапуни, кремове и парфюми. За консумация трябва да се избират лимони с ярък, равномерен цвят, не трябва да бъдат меки или прекалено твърди. За по-дълго съхранение може да се слага в хладилник. Лимоните могат да обогатят храненето с изобилие от растителни съединения, фибри и витамини. Същевременно те са бедни на протеини и мазнини. Киселият вкус на лимона се дължи на високите стойности на лимонената киселина, а тя предпазва от появата на камъни в бъбреците.

Благодарение на пектина лимонът регулира теглото. След като бъде погълнат, пектинът се разширява и не чувстваме глад дълго време. Точно затова пектинът присъства в повечето диетични режими, целящи редуциране на допълнителните килограми, като отслабващо средство. 

Консумирането на лимон под всякаква форма понижава риска от появата на сърдечно-съдови заболявания, заради високото съдържание на витамин С. Ниските нива на витамина крият риск от появата на инсулт най-вече при хора със затлъстяване и високо кръвно налягане. Освен това наличието на витамин С в лимона подсилва имунната система и заздравява кожата, а присъствието на калий понижава кръвното налягане и заздравява сърцето.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay