Нетрадиционна кампания: Набират средства за булка за самотната камила Дарко

Женската е договорена, необходими са 16 хил. лв.

12.01.2024 | 13:56 Редактор: Деси Николова

Куриозна кампания за набиране на средства. Тя е на зоопарка в Павликени. Търсят се 16 хиляди лева за закупуване на булка на мъжката камила.

Преди 4 месеца Дарко пристига в зоопарка в Павликени от Чехия и се превръща в най-голямата му атракция. Само от дарения на посетители се събират 12 хиляди лева за закупуването му.

"Дарко е около двегодишен. Mного добре се чувства тук, храни се сутрин и следобед, много обича моркови и цвекло, иначе и с концентриран фураж - царевица, жито, люцерна, сено. На ден трябва да яде 10-12 кг люцерна или жито, а концентрираният фураж 2 кг и половина", каза ветеринарният техник Даринка Михайлова.

Казват, че въпреки добрите грижи Дарко тъгува, защото си няма половинка.

"Всички много му се радват и питат кога ще има и женска. Клетката е направена по изискванията на Министерството на околната среда и водите за три животни, така че спокойно и женската, и може после поколение. Камилите на 3 до 5 години стават полово зрели и носят 13 месеца", разясни Михайлова.

"И при животните, и при хората семейството е важно - да има партньор до себе си", сподели посетител на зоопарка.

Затова от местната управа съвместно със зоопарка решават да стартират кампания за събиране на средства, за да бъде купена булка на Дарко.

"Водим преговори и сме намерили женска камила - едногодишна, двугърба, запазили сме я в частен зоопарк в България. Женската, която сме запазили вече, е уговорена на цена 16 хил. лева. Надявам се това да стане факт и в скоро време Дарко да си има приятелка, спътница в живота. Измислили сме ѝ името, тя ще се казва Дарина", каза кметът на Павликени Емануил Манолов.

Посетители от цялата страна и местни фирми се включват с ентусиазъм в кампанията. В зоопарка вярват, че скоро Дарко ще има своя другарка, а след време – защо не и наследник.

Вижте повече в репортажа.