Как 19-годишният Мартин завладя Кан? Учи продуцентство в САЩ, но мечтая да се развива у нас

Прави първия си филм едва на 13 години

10.01.2024 | 19:47 Редактор: Искра Ангелова

19-годишен български продуцент спечели пет награди на Световния филмов фестивал в Кан. Мартин Малинов е отличен за два късометражни филма, снимани в България.

"Нищо не може да разруши това" и "Алкохолик ме посещава всяка вечер" са двата филма, с които младият Мартин Малинов участва на фестивала. И печели - включително наградата за "Най-добър продуцент". Единият филм е романтичен, а другият е филм на ужасите, в който се разказва за свирепия капан на алкохолизма, в който човек може да попадне.

"Филм на ужасите, където един вампир пълни бутилката на един алкохолик, за да може да му пие кръвта", сподели младият продуцент.

И двата филма са заснети в България, а целият екип, работил по лентите, е от българи.

"Във филма за алкохолика главният актьор е Георги Къркеланов, а в другия филм актьорите са Антон Колев и Елеонора Иванова. Това, което е специално, е визията и начина, по който е заснет, както и звукът. По звука сме работили над една година, за да го изпипаме и изкараме повече емоции", допълни той.

Мартин е пленен от киното от дете. Прави първия си филм едва на 13 години.

"Събрах си пари от рождените дни, помолих моите близки да не ми подаряват подаръци, а да ми дадат пари за бюджет за филм. Събрах достатъчно пари, за да си снимам късометражен филм. Знам какво искам да постигна и как да го постигна", категоричен е той.

Мечтае да направи и пълнометражен филм. И макар да учи продуцентство в САЩ, иска да се развива в родината си.

Победата на Мартин на фестивала "Remember the future" в Кан увеличава шансовете му за спечелване на наградата "Златна фея", което пък ше позволи филмите му да бъдат излъчени на престижния филмов фестивал в Кан.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.