Може да си навлечем проблеми със здравето, ако прекаляваме със солта

Една чаена лъжичка по-малко на ден може да намали кръвното налягане

08.01.2024 | 21:25 Редактор: Толя Стоянова
Може да си навлечем проблеми със здравето, ако прекаляваме със солта

Състоянието, известно още като хронично бъбречно заболяване, е резултат от дългосрочно прогресиращо увреждане на бъбреците и често изисква диализно лечение. Новото проучване, публикувано в сп. JAMA Network Open, установява, че хората, които добавят сол към храната си, са изправени пред по-висок риск от опасното бъбречно заболяване.

Воден от изследователи от университета "Тулейн" в Ню Орлиънс, екипът изследва здравни данни от 465 288 души, които са споделили своята здравна информация със здравна база данни на Обединеното кралство, наречена UK Biobank. Хората са на възраст от 37 до 73 години, със средна възраст 56 години, като те не са имали хронично бъбречно заболяване в началото на проучването. Изследователите разглеждат промените в здравето на хората за период от около 12 години и сравняват тези здравни резултати с това колко често споделят, че добавят сол към храната си: никога или рядко, понякога, обикновено или винаги.

Изследователите установяват, че хората, които добавят сол към храната си, са по-склонни да бъдат настоящи пушачи, да имат диабет или сърдечни проблеми в началото на проучването. Хората, които казват, че добавят сол към храната си, също са по-склонни да бъдат с наднормено тегло или затлъстяване, по-вероятно е вече да имат намалена бъбречна функция и е по-вероятно да имат предизвикателства в личния си живот с жилище, работа и транспорт.

Наскоро друго проучване показа, че една чаена лъжичка сол по-малко на ден може да намали кръвното налягане също толкова добре, колкото и приемането на лекарство за същото нещо. Тези констатации са важни, тъй като почти половината от възрастните в САЩ имат високо кръвно налягане, което се счита за рисков фактор за много здравословни състояния, тъй като може да повлияе на притока на кръв към сърцето и други органи.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels